(VIDEO) Snimljen napad mevjeda na stado ovaca u BiH

(VIDEO) Snimljen napad mevjeda na stado ovaca u BiH

Na društvenim mrežama se danas pojavio snimak napada medvjedice na stado ovaca u vlašičkom naselju Mudrike.

Tom prilikom, medvjedica je napala ovcu i ubila je.

Srećom, nije napala nikoga od mještana, te su je u strahu pokušavali na sve načine otjerati.

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.bapotvrdio je Enes Ibrak, predsjednik Lovačkog društva Srednjobosanskog kantona.

“Medvjedica je sa dva mladunca došla u vlašičko naselje Mudrike te ubila jednu ovcu. Na svu sreću, nije napala mještane”, za portal Radiosarajevo.ba izjavio je Ibrak.

Prema njegovim riječima, medvjedica je navikla na ljude i nije se mnogo uznemirila nakon što su je mještani pokušali otjerati.

“Medvjedica je dan ranije bila u jednom selu koji se nalazi tu u blizini. S obzirom da na tom području nije našla ništa zanimljivo, došla je u selo Mudrike. Navikla je na ljude i zbog toga ju je teško otjerati s tog područja”, rekao je predsjednik Lovačkog društva SBK.

S obzirom da se je na snimku napisano da je u toku hajka na medvjedicu, to znači da se otjera s tog lokaliteta, nipošto se ne smije ubiti.

“Sezona je parenja i zakonski je zabranjeno ubijati medvjede. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva daje dozvolu za odstrel”, dodao je Enes Ibrak.

Kontaktirali smo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona povodom ovog slučaja, ali trenutno nemaju službeni zapisnik.

“Nemamo službeni zapisnik, niti nam je bilo šta prijavljeno”, kratko su za portal Radiosarajevo.bakomentirali iz MUP-a SBK.

Kako je izgledao napad medvjedice, pogledajte u videu ispod.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *