Gori sve više crkvi, raste bijes zbog grobova pod katoličkim školama

Gori sve više crkvi, raste bijes zbog grobova pod katoličkim školama

U KANADI su nakon otkrića 182 neoznačena groba ispod još jedne škole, treće po redu, zapaljene dvije katoličke crkve.

Vatrogasci su jučer oko 3 ujutro dobili dojavu da gori crkva Sv. Ivana Krstitelja stara oko 100 godina u Morinvilleu, sjeverno od grada Edmontona u pokrajini Alberti. Crkva je potpuno izgorjela.

“Požar je krenuo iz podruma i već se razbuktao kad je prva vatrogasna ekipa stigla na lice mjesta. Ušli su u zgradu, ali na drugoj strani crkve već je došlo do kolapsa, pa su se povukli”, rekao je za CTV News Iain Bushell, menadžer infrastrukture u Morinvilleu.

Policija je požar opisala kao sumnjiv.

Sat i 20 minuta kasnije došla je još jedna dojava o požaru crkve, ovaj put u pokrajini Novoj Škotskoj, u regiji u kojoj živi autohtono stanovništvo.

U dva tjedna izgorjelo sedam crkvi

U manje od dva tjedna u Kanadi je tako izgorjelo sedam crkvi. Sve osim jedne su katoličke.

Na mnogim crkvama u Kanadi osvanuli su grafiti te crvene oznake dlanova i stopala. Na vratima jedne crkve u Saskatchewanu osvanuo je natpis “bili smo djeca”.  

Jučer nađena 182 neoznačena groba ispod još jedne katoličke škole

Podsjetimo, kanadska domorodačka zajednica jučer je objavila kako su ispod još jedne škole, treće po redu, pronađena 182 neoznačena groba.

> U Kanadi ispod još jedne katoličke škole za djecu pronađena 182 groba

Grobovi su pronađeni ispod škole St. Eugene’s Mission kojom je Katolička crkva upravljala od 1912. do početka 1970-ih. Nakon toga je zgrada prenamijenjena u odmaralište i kockarnicu s terenom za golf, piše CBC.

>> Crkve u Kanadi gore, pronađeno je tisuću dječjih grobova. To je možda tek početak

Podsjetimo, krajem svibnja su u Kanadi pronađeni ostaci 215 djece, neke stare tek tri godine, zakopani na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu. Riječ je o učenicima škole Kamloops Indian Residential School u Britanskoj Kolumbiji, zatvorene 1978., a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara.

“Uspjeli smo potvrditi ono što je naša zajednica otprije znala”, kazala je tada o otkriću čelnica domorodačke zajednice Rosanne Casimir.

750 grobova ispod katoličke škole u općini Marieval

24. lipnja je domorodačka zajednica objavila otkriće novih 750 grobova neimenovane djece na mjestu nekadašnjeg internata, što je ponovo šokiralo Kanadu, razotkrivši djelić kalvarije koju su prolazila djeca autohtonog stanovništva u katoličkim školama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *