TALIBANI SU HLADNOKRVNO UBILI OVU TRUDNICU I UNAKAZILI JOJ LICE, PRED DECOM I SUPRUGOM: Nezapamćen horor!

TALIBANI SU HLADNOKRVNO UBILI OVU TRUDNICU I UNAKAZILI JOJ LICE, PRED DECOM I SUPRUGOM: Nezapamćen horor!

Nova svedočanstva o talibanskom nasilju dopiru do zapadnog sveta, piše BBC.

Naime, u gradu Firozkoh koji je glavni grad provincije Ghor, talibanski vojnici su ubili policajku Banu Negar. Hladnokrvno ubistvo dogodilo se ispred njenog muža i dece.

Zabiullah Mujaheed, glasnogovornik talibana, demantovao je napise o tome kako su talibani uključeni u njenu likvidaciju te je poručio da se celi slučaj istražuje.

– Svesni smo incidenta i mogu potvrditi da je talibani nisu ubili. Traje naša istraga – rekao je, dodavši da postoji mogućnost da je razlog njenog ubistva lični animozitet, zavada ili nešto treće.

Mnogi u gradu se boje odmazde ako progovore, ali tri izvora su potvrdila kako su talibani hladnokrvno ubili Negar pred suprugom i decom u nedelju. Trojica ubica, koji su govorili arapski, došli su u kuću Negar pa je pretražili pre nego su vezali nju i članove porodice, rekao je jedan od svedoka.

Njeni rođaci su prosledili fotografije policajke, koja je radila u lokalnom zatvoru i koja je bila u osmom mesecu trudnoće, s krvlju na zidu te s unakaženim licem.

Ovaj slučaj dolazi u svetlu nedavnog nasilnog razbijanja protesta žena u Kabulu u kojem je učestvovala talibanska specijalna jedinica Badri 313, a mnogi zapadnjački promatrači komentarišu kako će se položaj žena naglo promeniti s obzirom na talibansku vlast.

Mujaheed je, nekoliko dana nakon što su zauzeli Kabul, na televiziji tešio Zapad indirektno rekavši kako će nova vlada proglasiti amnestiju za sve koji su sarađivali s prozapadnim režimom koji je na vlasti bio za vreme 20-godišnje invazije američkih NATO saveznika. Ipak, poslednje vesti koje pristižu iz Afganistana bacaju novo svetlo na celi slučaj te se mnogi, s pravom, pitaju koliko ima istine u talibanskim obećanjima da neće biti odmazde za one koji su radili sa zapadnim saveznicima.

Mnoge su žene u Kabulu prestrašene, a neke su sakrivene na tajnim lokacijama.

Upravo je u tom obraćanju Mujaheed, jedan od retkih talibana na društvenim mrežama, rekao kako će žene imati svoja prava – ali u okviru šerijatskih zakona, što su mnogi povezali s ‘povratkom na staro’, a što će pak mnogim ženama u Afganistanu pasti naročito teško nakon što su 20 godina živele pod kudikamo liberalnijim režimom.

Talibani su već objavili proglas kako očekuju da se studentkinje oblače u skladu sa zakonom te su prisiljene nositi abaju i nikab.

Univerziteti će morati “pronaći profesorice koje će podučavati studentkinje” ili će smeti zaposliti “starije muške profesore” čija su moralna načela proverena, stoji u regulaciji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *