SAMO OVAKO SE PRAVI ORIGINALNA BAKLAVA, NIJEDAN DRUGI NAČIN NE VALJA: Ove trikove trebate znati

SAMO OVAKO SE PRAVI ORIGINALNA BAKLAVA, NIJEDAN DRUGI NAČIN NE VALJA: Ove trikove trebate znati

“Kraljica kolača”, kako često nazivaju baklavu, danas, 17. novembra, slavi svoj dan, a kako to bolje proslaviti nego pripremom ovog orijentalnog deserta? Mnogi misle da je vrlo jednostavno pripremiti baklavu, složiti kore i orahe između, ali postoji niz trikova i postupaka u pripremi koji je čine ukusnijom, sočnijom i boljom, pa bi bilo dobro slediti ih.

Munevera Mulalić iz susedne Bosne i Hercegovine nije profesionalna kuvarica, ali njeni recepti koje deli na Facebooku i Instagramu toliko oduševljavaju ljude da je postala sve popularnija na ovim prostorima, pa smo potražili njene savete i trikove za izradu baklave.

Kako kaže, poseban ukus daje tirit pomešan s orasima, a evo kako to sve napraviti.

Treba vam:

1 okrugla posuda za kolače

1 kg jufki za baklavu 500 grama maslaca

1-2 žlice ulja 800 grama mlevenih oraha

1 jaje + 1 kašika maslaca + malo brašna – za tirit

1 šolja šećera za orahe + 2 kg šećera za preliv

2 litre vode

Priprema:

Prvo napravite tirit. Umutite jaje i maslac, pa dodajte brašno dok ne dobijete sitne mrvice. Još ga usitnite rukama i prebacite u jednu tepsiju da se posuši. Ovo možete napraviti nekoliko sati ili dan pre slaganja baklave. Pomešajte ga s mlevenim orasima i šoljom šećera kada je suv. Istopite maslac i uklonite belu penicu jer može dati gorki okus baklavi kada se ispeče. Namastite dno posude i stavite 5 jufki jednu na drugu – između ih možete malo namastiti. Stavite smesu od oraha i tirita, pa ponovite postupak. Na završni sloj stavite 3-4 jufke, i namastite ih uljem. Izrežite baklavu na komade koji vam odgovaraju i prelijte preostalim maslacem, pa ostavite pola sata da upije masnoću.

Pecite je na 150°C, a nakon što porumeni smanjite temperaturu na 130°C, jedno sat i pol do dva, prenosi Klix.

Dok se baklava peče pripremite preliv. Pomešajte šećer i vodu i jedan lonac i stavite da se kuhaju. Nakon što dobijete blago ljepljivu teksturu, ostavite da se ohladi – nikako ne sme biti vruć kada ga stavljate preko baklave. Izvadite baklavu kada je gotova i pustite da se malo ohladi. Zalijte polako, od jednog kraja posude do drugog. Pustite da se sve upije i spremna je za posluživanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *