I Agencija za bankarstvo RS-a preuzela upravljanje Sberbankom

BIZNIS

Agencija za bankarstvo Republike Srpske preuzela je upravljanje Sberbankom u ovom bh. entitetu, u skladu sa zakonskom mogućnošću.

“Povodom novih finansijskih sankcija Evropske unije Rusiji, a samim tim i finansijskim instutucijama iz ove zemlje, uključujući Sberbanku koja posluje u RS-u, Agencija za bankarstvo Republike Srpske iskoristila je svoja zakonska ovlaštenja kao supervizor i donijela odluku da će oduzeti glasačka prava vlasništvu Sberbanke Banja Luka i tim činom Agencija i Republika Srpska preuzimaju upravljanje ovom bankom”, rekao je v.d. zamjenika direktora Agencije Srđan Šuput za RTRS.

Zakon daje mogućnost da u ovakvim situacijama Agencija oduzme glasačka prava i prebaci upravljanje bankom na Agenciju za bankarstvo.

Šuput je naveo da time Agencija i Vlada Republike Srpske stoje iza ove banke, iza deponenata i klijenata i da će na pravi način upravljati trenutnom situacijom kako bi sačuvali finansijski sektor RS-a.

Ranije danas je saopćeno da i Agencija za bankarstvo Federacije BiH preuzima upravljanje Sberbankom u ovom bh. entitetu.

“Agencija za bankarstvo FBiH će od danas upravljati Sberbankom BIH. Ovo radimo u cilju zaštite deponenata, cilju zaštite naših građana, naših firmi i naše države. Ove mjere nisu usmjereni ni protiv koga i imaju za cilj zaštite naših interesa i interesa BiH. Sberbank BH je zdrava banka, dobro kapitalizirana i dobro likvidna, te nismo željeli dozvoliti da vanjski faktori dovedu u pitanje poslovanje ove banke, deponente, radna mjesta…”, kazao je direktor Jasmin Mahmuzić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *