Kenija testira nove solarne panele koji će proizvoditi energiju i osigurati hranu

TEHNOLOGIJA

Multinacionalni tim naučnika spreman je za testiranje novih solarnih panela u Keniji s namjerom da pomognu u proizvodnji električne energije, ali i da osiguraju hranu.

Prethodno manje testiranje je trajalo godinu dana te je pokazali obećavajuće rezultate pa su sada očekivanja još i veća. Solarni paneli su poznati po tome što imaju mogućnost rješavanja problema s električnom energijom, posebno u udaljenim dijelovima svijeta. Međutim, njihova instalacija zahtjeva ključni resurs, a to je zemljište. S obzirom na klimatske promjene i rastuću potrebu populacije za hranom, ključno je zadržati obradivo zemljište. Sada, nova tehnika nazvana agrivoltaika omogućava postizanje oba cilja, uzgajanje usjeva te stvaranje električne energije na istom komadu zemlje.

Ova metoda agrikulture podrazumijeva solarne panele postavljene na obradivim poljima, ali na način da se postave iznad tla i s razmakom u odnosu na usjeve. Naprotiv popularnom vjerovanju da sjena solarnih panela negativno utječe na rast biljaka, one su ipak pokazale poboljšano preživljavanje i prinose. Razlog je to što solarni paneli bolje kontrolišu stres koji Sunce uzrokuje biljkama, tako da su one u sjeni/hladu zaštićene od visokih temperatura i UV zračenja.

Guardian piše da su usjevi poput kupusa, patlidžana i zelene salate koji su uzgajani u procesu agrovolaike tokom testnog perioda u Keniji bili veći i čak zdraviji. Osim toga, zabilježena je značajna ušteda vode koja bi inače bila izgubljena usljed isparavanja tla, a i zbog potreba biljaka u regijama s nedostatkom vode.

Također, ispod panela je moguće saditi i usjeve koji ranije nisu uspijevali u Keniji, a farmeri mogu saditi i skuplje biljke te i na taj način povećati svoje prihode.

Cilj naučnika je da novu tehnologiju rašire u Istočnoj Africi, ali i šire.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *