Porodice šokirane snimcima zarobljenih ruskih vojnika: Nismo imali pojma da su tamo!

GLOBUS

Ukrajinski zvaničnici objavili su desetine videosnimaka zarobljenih ruskih vojnika, kako kažu, dok brutalne borbe u Ukrajini ulaze u četvrti dan.

Na jednom od videosnimaka, objavljenom u nedjelju rano ujutro na Telegram kanalu Find Your Own, koji je postavilo ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova, vidno povrijeđeni vojnik predstavlja se kao Leonid Paktishev, komandant snajperske jedinice sa sjedištem u regiji Rostov.

Telegram kanal, koji je prvi put pušten uživo u subotu, objavio je brojne videosnimke i fotografije na kojima se vide zarobljene ruske trupe, što je izazvalo negodovanje njihovih porodica koje kažu da su šokirane saznanjem o umiješanosti njihovih najmilijih u invaziju na Ukrajinu.

 

Guardian je razgovarao s trojicom članova porodice, koji su potvrdili identitet Paktisheva i rekli da su bili šokirani i ljuti kada su nakon gledanja videa saznali da je njihova voljena osoba zarobljena.

“Poslan mi je snimak mog brata snimljen u 2 sata ujutro. Bila sam potpuno šokirana. Nisam imala pojma da učestvuje u borbi tamo”, rekla je Jelena Polivceva, sestra Leonida Paktiševa.

Na snimku je Paktishev, iz malog grada Mezdhurechenskiy u zapadnom Sibiru, rekao da je predvodio tim od tri snajperista.

 

“Znala sam da je Leonid bio u vojsci, ali nisam imala pojma da je poslan u Ukrajinu”, rekla je Polivceva.

Rusija do sada nije komentarisala objavljene videosnimke i otkrila je vrlo malo informacija o stanju svojih vojnika koji se bore u Ukrajini. Rusko ministarstvo odbrane je u nedelju navečer prvi put priznalo da među “njihovim drugovima” ima mrtvih i ranjenih vojnika, ali je dodalo da “broj uništenih (ukrajinskih) nacionalista daleko nadmašuje broj ruskih žrtava”.

Upitana o umiješanosti njenog brata u ničim izazvanu invaziju Rusije na Ukrajinu, Polivtseva je rekla da nije “kompetentna” da sudi o odluci “glavnog komandanta”. Međutim, rekla je da se nada da će se borbe završiti.

 

“Ovo nikome nije potrebno, ni Ukrajini ni Rusiji. Vjerujem da možemo postići dogovor mirnim putem, da naši sinovi, braća i muževi ne umru”, dodala je.

Polivtseva je rekla da je posljednji put razgovarala s bratom tokom novogodišnjihpraznika. Ona mu je također poslala rođendansku poruku na društvenim mrežama u četvrtak, na dan kada je invazija počela i kada je napunio 28 godina.

“Vidjela sam da nije online i tada sam se malo zabrinula. Sada sam toliko zabrinuta, nisam spavala cijelu noć, djeca mi plaču, majka nam je u kritičnom stanju”, dodala je.

 

Ukrajina poziva članove porodica zarobljenih ruskih vojnika da ih kontaktiraju i da izraze svoje protivljenje umiješanosti zemlje u rat.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane uspostavilo je telefonsku liniju za članove porodica ruskih vojnika pod nazivom “Vratite se živi iz Ukrajine”. Prema Kyiv Independentu, upućeno je “stotine poziva” od početka invazije.

Još jedan bliski član porodice Paktisheva, koji je tražio da se njegovo ime ne koristi, izrazio je ljutnju zbog umiješanosti rođaka u rat u Ukrajini.

 

“Kako drugačije možeš da se osjećaš?! Mlade momke bacaju kao topovsko meso, a najvažnije za šta?! Za palate u Gelendžiku?” rekao je član porodice, misleći na raskošnu vilu na Crnom moru za koju su ruski nezavisni novinari rekli da je povezana s Vladimirom Putinom.

Član porodice je rekao da je preko noći primio poruku na njihovoj stranici na društvenim mrežama Vkontakte, u kojoj su obaviješteni o zarobljavanju.

 

 

 

U poruci koju je Guardian vidio piše: “Dobra večer, želio bih uputiti pozdrav od ukrajinskog naroda. Želio bih da te obradujem što ti je bliska osoba još uvijek živa. Izađite i napravite demonstracije, srušite svoju vladu prije nego što sve pokopamo na ukrajinskom tlu. Budi proklet i gori u paklu. Slava Ukrajini”.

U subotu je nezavisni TV kanal Dozhd objavio intervju u kojem je vidno uznemiren otac mladog ruskog vojnika rekao da ne želi da mu sin postane “topovsko meso”, negirajući da je imao ikakva prethodna saznanja o umiješanosti svog sina u sukob.

.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *