Sarajlije nude besplatan smještaj Ukrajincima: Prošli smo isto i želimo pomoći

ZANIMLJIVOSTI

U jeku rata u Ukrajini mnoge porodice ostale su bez krova nad glavom i bile prisiljene napustiti svoju domovinu što je bio povod da jedna Sarajka na Facebooku podijeli informacije da nudi besplatan smještaj porodicama iz ove zemlje, kao i hranu i lijekove.

“Ukrajinskim porodicama, uključujući i one sa djecom, nudimo besplatno naš potpuno opremljen apartman u prekrasnom skijalištu u blizini Sarajeva, kao i hranu i lijekove”, napisala je vlasnica apartmana.

Dodala je i da ako bude potrebno mogu pomoći i oko transporta.

“Prošli smo kroz ista s*anja i rado ćemo pomoći”, poručila je na kraju objave.

U komentarima objave oglasa za besplatan smještaj još jedna žena se uključila sa sličnom ponudom za apartman na Vlašiću te poručila da je obavijesti ukoliko porodice, posebno one s djecom, budu trebale smještaj.

Ispod objave mnogi su pisali kako će objavu dijeliti dalje na grupama za pomoć izbjeglicama.

Također, na web stranici Shelter for Ukraine koja je kreirana kako bi izbjeglice mogle pronaći smještaj u drugim državama postoji nekoliko opcija za boravak u Bosni i Hercegovini. Za sada smještaj se nudi na dvije lokacije u Sarajevu, jednoj u Mostaru te jednoj u blizini Livna.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Poljske Pawel Szefernaker rekao je da je 115.000 ljudi prešlo u Poljsku iz Ukrajine od početka invazije.

Šef UN-a za izbjeglice Filippo Grandi napisao je kako ova cifra prelazi i 150.000 te da Ukrajinci utočište traže u Poljskoj, Mađarskoj, Moldaviji, Rumuniji, ali i šire.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *