VIJESTI

Borrell: Postoji bojazan da Rusi neće stati na Ukrajini, pratimo dešavanja i na Balkanu

  • 28 Februara, 2022
  • 0

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell večeras je govorio o novom paketu sankcija EU prema Rusiji, a zatim je kazao da Brisel pažljivo pazi

Borrell: Postoji bojazan da Rusi neće stati na Ukrajini, pratimo dešavanja i na Balkanu

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell večeras je govorio o novom paketu sankcija EU prema Rusiji, a zatim je kazao da Brisel pažljivo pazi ruski utjecaj u Moldaviji, Gruziji i na Balkanu.

Borrell je, između ostalog, kazao da Rusija provodi snažnu propagandu kroz svoje medije koji su “šampioni manipulacija”.

“Moramo biti svjesni raznih manipulacija, jer Putin ne da samo želi zavladati teritorijom, već i umom ljudi. Zbog toga ćemo zabraniti državne ruske medije u EU jer su oni šampioni u manipulaciji. Podržavamo nezavisne medije u Ukrajini i Rusiji”, kazao je.

Zatim je kazao kako postoji bojazan da se Rusija neće zaustaviti u Ukrajini i da ruski utjecaj može djelovati u susjedstvu.

“Moldavija, Gruzija, a također može imati utjecaj na Zapadni Balkan. Zbog toga moramo posebno obratiti pažnju šta se tamo dešava. Pratimo šta se dešava u zemljama Zapadnog Balkana koje pretenduju za članstvo u EU”, izjavio je.

Borrell je istakao da su trenutno ključni momenti za EU.

“Moramo pokazati šta EU jeste i šta želi biti. Izazovi s kojima se suočavamo će rasti i moramo biti spremni, sada, ali i za naredne generacije. EU je mirovni projekat i želimo se boriti za mir i za ljude. Ali moramo biti spremni i braniti mir. Ovo što se dešava u Ukrajini bit će trenutak za buđenje Evropljana koji će se boriti za budućnost”, zaključio je.