AUTO

Rijetki Ford Mustang Hurst Edition je jedan od samo pet primjeraka

  • 28 Februara, 2022
  • 0

Ford Mustang Hurst Edition možda nije među najpoželjnijim modelima ovog automobila, no definitivno je izuzetno rijedak. Ford je proizveo Mustang Hurst Edition kao pace car za Ford Racing

Rijetki Ford Mustang Hurst Edition je jedan od samo pet primjeraka

Ford Mustang Hurst Edition možda nije među najpoželjnijim modelima ovog automobila, no definitivno je izuzetno rijedak.

Ford je proizveo Mustang Hurst Edition kao pace car za Ford Racing Mustang Challenge 2009. godine, a nakon što je obavio svoju dužnost, proizvedeno je 50 primjeraka za kupce. Primjerak na fotografijama je zapravo kabrioletska izvedba te je drugi koji je proizveden.

Karoserija je lakirana u Performance bijelu boju te sadrži zlatne linije koje se protežu od poklopca motora do prtljažnika, a automobil je dobio 20-inčne aluminijske felge sa zlatnim detaljima. Na prednjim blatobranima nalaze se velike Hurst naljepnice.

Unutrašnjost je presvučena krem kožom, dok kontrast prave tamniji detalji. Prednja sjedišta krasi Hurst logo, a vozaču je na raspolaganju unikatna ručica mjenjača. Ostatak unutrašnjosti odgovara Mustangu GT iz ove ere.

Ispod haube se nalazi 4,6-litarski V8 motor sa Roush kompresorom, koji razvija 435 KS i 542 Nm obrtnog momenta. Tu je i K&N filter zraka visokog protoka, a postavljen je i Magna flow izduvni sistem od nehrđajućeg čelika. Na pomenutim felgama su BFGoodrich g-force TA KDW gume dimenzija 245/40.

Koliko je rijedak ovaj automobil najbolje govori činjenica da je riječ o jednom od samo pet primjeraka modela Mustan Hurst Edition opremljenih 6-stepenim manuelnim mjenjačem. Automobil je proizveden 2010. godine i prešao svega 1.369 kilometara. Novog vlasnika će dobiti nakon aukcije koja je u toku.