NITKO NE VJERUJE: Evo koliko će koštati litar goriva od petka

VIJESTI

Od petka od 15.00 časova sata popodne stupila je na snagu nova Uredba Vlade Srbije, kojom su ograničene cene evrodizel i evro premium BMB 95 goriva na svim pumpama u Srbiji.

Dok je po novom cenovniku litar evrodizela litar košta 187,7 dinara, a benzina BMB 95 premium 176,3 dinara, cene kvalitetnijeg goriva su prepuštene slobodnom kretanju i praćenju tržišnih trendova.

Tako se na pumpama u Srbiji, cene litra kvalitetnijeg benzina BMB 100 kreću od 193,9 dinara do 195,9 dinara, a cene premium dizel goriva od 198,7 dinara do čak 204,9 dinara za litar.

Kako ova goriva nisu obuhvaćena ovom Uredbom, a prema podacima sajta trejdingekonomiks (tradingeconomics) barel Brent nafte je juče poskupeo za 3,06 odsto i njim se trgovalo po ceni od 112,67 dolara, vrlo je izvesno da će njihove cene samo nastaviti da rastu.

Cenovnici će se menjati jednom nedeljno, svakog petka najkasnije do 15 časova, kada će na zvnaičnoj stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija biti istaknute cene koje će vozači plaćati na pumpama. Vlasnici pumpi će morati da primene nove cene odmah po objavljivanju.

U nedavnom saopštenju ministarstva trgovine istaknuto je i da su privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima obavezani da nastave sa isporukom naftnih derivata, ali isključivo u rezervoare prevoznih sredstava. Dakle, točenje u kanistere i druge sudove je strogo zabranjeno.

Barel na londonskom tržištu juče je vredela 112.67 dolara, što je rast od 3,06 odsto. Na američkom tržištu barel je istovremeno bio 109,33 dolara i zabeležen je rast cene od 3,12 odsto.

Kurir.rs/Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.