GLOBUS

Ukrajinci ‘počastili’ ruske vojnike otrovanim pecivom i alkoholom: Rezultat? Dvoje mrtvih i stotine u bolnici

  • 4 Aprila, 2022
  • 0

Ukrajinci pružaju otpor ruskim okupatorima svim raspoloživim sredstvima, pa čak i po cijenu krvave odmazde Ruski vojnici u blizini Harkiva umrli su nakon što su pojeli otrovana peciva

Ukrajinci ‘počastili’ ruske vojnike otrovanim pecivom i alkoholom: Rezultat? Dvoje mrtvih i stotine u bolnici

Ukrajinci pružaju otpor ruskim okupatorima svim raspoloživim sredstvima, pa čak i po cijenu krvave odmazde

Ruski vojnici u blizini Harkiva umrli su nakon što su pojeli otrovana peciva koja su im dali ukrajinski građani, tvrdi ukrajinska obavještajna agencija.

Dvojica vojnika iz 3. divizije umrla su odmah nakon što su pojeli delicije koje su im poslužili građani Izjuma, objavilo je u subotu Glavna obavještajna služba Ukrajine.

Stotine se otrovali alkoholom

Još 28 ruskih vojnika nalazi se na intenzivnoj njezi nakon trovanja, a nekoliko stotina drugih također boluje od “teških bolesti” nakon što su popili otrovani alkohol koji su im dali civili.

U objavi je agencija rekla: “Ukrajinci se svim raspoloživim sredstvima odupiru okupatorima. Prema dostupnim informacijama, mještani okruga Izium (regija Harkiv) Ruse iz 3. divizije Ruske Federacije počastili su otrovanim pecivima. Kao rezultat toga, dva okupatora su umrla, još 28 je prebačeno na odjel intenzivne njege. Njihovo trenutno stanje se razjašnjava.

Još oko 500 vojnika 3. motostreljačke divizije Ruske Federacije nalazi se u bolnicama zbog teškog trovanja alkoholom nepoznatog podrijetla”. dodaju.

Rusija je navodno otrovane vojnike podvela pod “neborbene gubitke” dok počinje usmjeravati svoje ratne napore na borbe u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini pošto nije uspjela opkoliti Kijev u prvih šest tjedana rata.

Rusi oteli jedanaest gradonačelnika i šefova lokalnih uprava Ukrajine

S druge strane, jedanaest gradonačelnika i šefova lokalnih uprava Ukrajine, koje su oteli ruski vojnici, i dalje se nalaze u zarobljeništvu, objavila je u nedjelju potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. “Do danas je u zarobljeno jedanaest čelnika lokalnih zajednica iz Kijeva, Hersona, Harkiva, Zaporožja, Mikolajeva i Donecka”, rekla je Vereščuk u video poruci objavljenoj na Telegramu.

“O tomu obavještavamo Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC), UN i sve ostale organizacije koje se bave nestalim civilima”, dodala je, zamolivši da “svi naprave sve što mogu kako bi zarobljenici bili oslobođeni”.

Izvijestila je i da su ruski vojnici ubili načelnika sela Motižin koji je bio u zarobljeništvu. Selo se nalazi zapadno od Kijeva. Ukrajinsko državno odvjetništvo je 26. ožujka izvijestilo o otmici Olge Suhenko i njezina supruga. Oboje su u subotu pronađeni mrtvi.

EU je osudio vijesti o otmicama nekoliko ukrajinskih gradonačelnika i šefova ukrajinskih regija na područjima koja je ruska vojska okupirala na početku invazije 24. veljače. Jedan od njih, gradonačelnik Melitopolja, grada na jugu zemlje, pušten je u zamjenu za nekoliko ruskih vojnika.

Nevladina organizacija Human Rights Watch u nedjelju je objavila da je nekoliko slučajeva potencijalnih ratnih zločina ruskih vojnika na okupiranim ukrajinskim teritorijima dokumentirano. Među njima su silovanja i nekoliko pogubljenja po hitnom postupku.