RUSIJA UZVRAĆA UDARAC! Putin sada stranim kompanijama radi OVO, ljudi su u potpunom šoku

Uncategorized

Rusija je iscrtala planove da preuzme imovinu zapadnih kompanija koje napuštaju zemlju, kao reakcija Kremljina na sankcije i egzodus međunarodnog biznisa od njegove invazije u Ukrajini.

Najavljujući taj potez nakon što je niz globalnih firmi reklo da će ove nedelje obustaviti poslovanje u Rusiji, uključujući MekDonalds, Koka Kolu i Pepsi, Minsitarstvo ekonomije je saopštilo da bi moglo da preuzme privremenu kontrolu nad preduzećima koja odlaze, a u kojima je vlasništvo u rukama stranih državljana veće od 25 odsto, piše britanksi Gardijan.

Govoreći preko video poziva sa članovima vlade u četvrtak, Vladimir Putin je rekao da bi Kremlj mogao da pronađe pravno održive načine da zapleni međunarodne firme. Vlada bi nastojala da se “uvede eksterno upravljanje, a zatim ta preduzeća prenesu na one koji žele da rade”, rekao je putin. “Za to postoji dovoljno pravnih i tržišnih instrumenata.

Mihail Mišustin, premijer Rusije, je nedavno izjavio da iako je većina biznisa zaustavila svoje poslovanje, čitava situacija će biti detaljno ispraćena i da je moguće da će se povući potezi koji će “uvesti eksternu administraciju”.

Vladimir Putin

Ovaj potez Rusije dolazi nakon što su prvo zapadne Vlade izvršile maksimalni pritisak na Putina uvođenjem drastičnih restrikcija na uvoz ruske nafte i gasa, zajedno sa finansijskim sankcijama i zamrzavanjem imovine ruskih oligarha.

Pored formalnih sankcija, velike zapadne kompanije i poznati brendovi su počeli da napuštaju Rusiju, da gase tamo poslovanje. Spisak firmi koje su otišle iz Rusije možete pročitati ovde.

Odgovarajući na međunarodnu izolaciju, bivši ruski predsednik, Dimitrij Medvedev je rekao da koristi “simetričan odgovor” na sankcije koje je uveo zapad “uključujući zaplenu strane imovine i njihovu moguću nacionalizaciju”.

– Isto se odnosi i na odbijanje stranih kompanije da rade u našoj zemlji, napisao je on u objavi na veb stranici društvenih medija Vkontakte, optužujući zapadne firme koje napuštaju zemlju da su “moronske jer plešu uz melodiju Vašingtona i Brisela”.

On je rekao da će Moskva odgovoriti “fundamentalno i oštro” na odlaske, dodajući: “Bez obzira na razloge egzodusa, strane kompanije moraju da shvate da neće biti lako vratiti se na naše tržište.”

Rusija je u četvrtak objavila planove osmišljene da povrati pritisak na zapad kroz ekonomske sankcije, uključujući zabranu na izvoz drveta, elektronike i telekomunikacione opreme.

Moskva je takođe usvojila zakone o zapleni 10 milijardi dolara aviona koje su zapadne organizacije iznajmile Aeroflotu i drugim ruskim kompanijama.

Do toga dolazi dok se Rusija približava otplati državnog duga, a rejting agencije upozoravaju na “neposredan” neuspeh u potezu koji bi mogao da dovede do finansijskih gubitaka za vlasnike ruskih državnih obveznica.

Glavna ekonomistkinja Svetske banke, Karmen Rajnhart, rekla je u četvrtak da su i Rusija i Belorusija, “blizu bankrota” u intervjuu za Rojters. Fič je ranije ove nedelje dodatno snizio suvereni rejting Rusije u status “smeće”, upozoravajući da je sve veća verovatnoća da će vlada odustati od svojih obaveza plaćanja.

Ruska rublja

Rusija bi trebalo da u sledeću sredu izvrši isplate u vrednosti od oko 117 miliona dolara za državno zaduživanje denomirano u dolarima. Međutim, pojavile su se sumnje da li će isplate biti izvršene usred sankcija protiv ruske centralne banke i komercijalnih zajmodavaca, kao i uzvratnih mera koje je najavila Moskva.

Ona je dodala i da je uticaj na globalni finansijski sistem do sada bio ograničen, iako je upozorila da bi se u Evropi mogli pojaviti rizici. Oko polovine ruskih međunarodnih obveznica drže strani investitori. Strane banke imaju izloženost u Rusiji od više od 121 milijardu dolara, od čega je većina koncentrisana među evropskim zajmodavcima, govore podaci Banke međunarodnih poravnanja.

– Brinem zbog onoga što vidim, izjavila je Rajnhart i dodala da su finansijske institucije dobro kapitalizovane, ali bilansi su često neprozirni. “Postoji pitanje neispunjenja obaveza ruskog privatnog sektora. Čovek ne može biti samozadovoljan.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *