Spremite se, ovo nije dobro: Prijeti nestašica tri ključna proizvoda, stigle su grozne vijesti

Uncategorized

Svjetske cijene hrane porasle su u veljači na rekordnu razinu skočivši za 20,7 posto na godišnjoj osnovi, po UN-ovoj agenciji za hranu, a rastu i dalje

Globalna prehrambena kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu u srijedu je eskalirala jer je Indonezija postrožila ograničenja izvoza palmina ulja, priključivši se popisu ključnih zemalja koje žele zadržati osnovne prehrambene proizvode unutar svojih granica.

Sukob u Ukrajini prijeti globalnoj proizvodnji žitarica, opskrbi jestivim uljima i izvozu gnojiva, uzrokujući velik rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda koji se događa i na energetskim tržištima. Cijene palminog ulja porasle su ove godine više od 50 posto.

Zbog rasta cijene plina poskupilo gnojivo

Indonezijski ministar trgovine Muhammad Lufti rekao je da se ograničenjem izvoza želi osigurati da cijene ulja za kuhanje u zemlji ostanu pristupačne za potrošače. Rusija i Ukrajina također su važni izvoznici jestivih ulja i proizvode 30 posto svjetske proizvodnje pšenice. Ukrajina je u srijedu objavila da je zabranila izvoz širokog spektra poljoprivrednih proizvoda uključujući ječam, šećer i meso do kraja godine.

Sukob je poremetio isporuke robe iz crnomorske regije i ugrožava žetvu jer su porasle cijene gnojiva zbog porasta cijene plina. Rusko ministarstvo industrije preporučilo je u petak privremenu obustavu izvoza gnojiva.

Urod pšenice u Kini bit će najgori u povijesti

Svjetske cijene hrane porasle su u veljači na rekordnu razinu skočivši za 20,7 posto na godišnjoj osnovi, po UN-ovoj agenciji za hranu, a rastu i dalje.  Osim toga, stanje uroda pšenice u Kini, najvećem svjetskom proizvođaču, moglo bi biti “najgore u povijesti”, rekao je kineski ministar poljoprivrede. Dijelovi američkih Velikih ravnica pogođeni su pak sušom.

Srbija je u srijedu objavila da zabranjuje izvoz pšenice, kukuruza, brašna i jestivog ulja, a Mađarska je ovaj tjedan zabranila izvoz svih žitarica. Bugarska je također objavila da će povećati rezerve žita i da bi mogla ograničiti izvoz dok ne nabavi planirane zalihe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *