Skandalozno: Spaljen Kur'an na javnom mjestu uz prisustvo policije

Uncategorized

Lider danske krajnje desničarske Striktne čvrstog kursa (Stram Kurs) Rasmus Paludan spalio je Kur'an u prisustvu policije na javnom mjestu u švedskom gradu Linkopingu.

Paludan je u pratnji policije došao na javnu površinu u naselje gdje žive muslimani, a potom je upaljačem zapalio Kur'an. Ovu vijest prenio je britanski “The Guardian“.

Grupa od oko 200 mještana okupila se na trgu i reagirala na taj incident, tražeći intervenciju policije.

Nakon što je policija odbila intervenirati, došlo je do nereda i okupljena grupa je blokirala saobraćaj i gađala policiju kamenicama.

Predsjednik Stranke različitih boja Mikail Juksel (Yuksel) rekao je da je rasist i antiislamist Paludan nastavio sa svojim provokacijama spaljivanja Časnog Kur'ana u različitim gradovima Švedske i to pod intenzivnom policijskom pratnjom.

 

Policija na terenu

Posebni kvartovi

Juksel je kazao da je Paludanu dozvoljeno da bira posebno kvartove u kojim žive muslimani i u blizini džamija.

– U Švedskoj, koja se glasno zalaže za ljudska prava, slobodu vjeroispovijesti i savjesti, na javnim mjestima u muslimanskim četvrtima se pali Kur'an pod zaštitom policije. Policija poziva muslimane da mirno gledaju paljenje svoje svete knjige. Ne razumijem kako je to moguće – poručio je Juksel.

Ovo nije prvi put da on spaljuje Kur'an. To se dogodilo i 2020. godine.

Rasmus Paludan, ranijih godina

avaz

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *