VIJESTI

Užasan slučaj vršnjačkog nasilja: Sinu su mi stavili omču oko vrata i vukli su ga

  • 16 Maja, 2022
  • 0

Vijest o vršnjačkom zlostavljanju maloljetnika u Zagrebu uznemirila je javnost detaljima mušenja dječaka kojeg su vezali za vrat i davili. Moj sin je stajao i držao se za

Užasan slučaj vršnjačkog nasilja: Sinu su mi stavili omču oko vrata i vukli su ga

Vijest o vršnjačkom zlostavljanju maloljetnika u Zagrebu uznemirila je javnost detaljima mušenja dječaka kojeg su vezali za vrat i davili.

Moj sin je stajao i držao se za ogradu, a taj stariji dečko ga je štrikom “zahaklao” za vrat i povukao. Držao se za štrik za njegov vrat. Uspio se nekako izmiljogiti i izvući glavu da mu uže ne dođe s prednje strane vrata, rekla je majka (32) osmogodišnjeg dječaka (podaci poznati redakciji), kojega je početkom maj na školskom dvorištu grupa dječaka verbalno prisilila na igru užetom iako je on rekao da je to opasno.

Sve se odvijalo 2. maja na dvorištu jedne zagrebačke osnovne škole izvan školskog vremena u poslijepodnevnim satima. Učenik prvog razreda oko 18 sati se otišao igrati na školsko dvorište s prijateljem, vršnjakom, kojega poznaje od ranije i s kojim se i ranije znao družiti. Kad je došao, tamo su već bila dvojica dječaka od kojih je jedan iste dobi, a drugi malo stariji.

“NIJE MOGAO POMAKNUTI VRAT”

U to vrijeme u blizini školskog dvorišta bili su roditelji. Bio je vani možda 30 minuta, sve dok po dječaka nije stigla majka. Vidjela je da sin ima povredu na vratu i pitala što se dogodilo, a dječaci su rekli da su ga potezali užetom.

Kako je uopšte započela “igra štrikom” majka ne zna, ali kaže da je mlađi brat od tog starijeg dječaka, koji je zapravo natezao i povrijedio njenog sina, s nekog gradilišta ili dvorišta u blizini donio četiri ili pet štrikova od debelog užeta.

– Povlačili su ga i drugi dečki, ali taj najstariji mu je nanio povredu. Na vratu mu je ostao biljeg što su potvrdili i u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj gdje sam odvela sina sljedeći dan na pregled. Pokušali smo naveče hladiti mjesto povrede, ali sljedećeg jutra nije mogao pomaknuti vrat pa sam ga odvela ljekaru da ga pogledaju – priča majka.

‘BOJI SE IĆI U ŠKOLU’

Dodaje da im se niko nije izvinio, naprotiv, roditelji dvojice dječaka, pokušali su sve prikazati kao dječju igru, i relativizovati nasilje i povredu. Upravo zbog toga, kako se cijeli slučaj ne bi mi minorizirao, pristala je razgovarati s 24sata.hr i ispričati što se dogodilo.

Osim fizičke povrede na vratu, dječak je pretrpio i psihičku traumu zbog čega se, nakon svega boji ići u školu, boji se sresti sa počiniocima i misli da su svi protiv njega.

U Klaićevoj bolnici dječaku su utvrdili površinsku povredu na stražnjoj strani vrata u vidu biljega od štrika veličine 10×2 centimetra koji peče na dodir.

Postavili su radnu dijagnozu fizičkog zlostavljanja, odnosno nanošenja povrede od strane druge osobe, te dječaku propisali mirovanje, krioterapiju i analgetike. Takođe, majku su uputili da se javi u nadležnu policijsku postaju kako bi tamo dokumentovali nastale promjene te dječaka naručili na kontrolu za dva dana.

“OVAJ PUT SU PREŠLI GRANICU”

Majka dječaka kaže da to nije prvi puta da je dječakov prijatelj vršnjak s kojim se otišao igrati na školsko igralište nasilan prema njemu, ali dosad su to uglavnom bila krvava koljena, poderane hlače i slično zbog čega i nije dizala paniku.

Ovaj put, smatra, to je prešlo granicu.

– Pitala sam sina zašto me nije nazvao. Ima pametni sat, stalno ga nosi, međutim, on se nije snašao u toj situaciji pa se toga nije ni sjetio – dodaje majka, koja je, prema uputama iz bolnice, otišla na policiju i prijavila slučaj institucijama.

U postaji su krim tehničari fotodokumentovali povredu te podnijeli krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca zbog nanošenja tjelesne povrede prema osobi posebno ranjivoj zbog njene dobi. Kako je riječ o djeci, ona ne mogu krivično odgovarati već im se odgojne sankcije. Automatizmom se u slučaj uključuje i nadležni Centar za socijalnu zaštitu.

Majka žrtve kaže kako je njoj jedino važno zaštititi sina i spriječiti da ga vršnjaci i dalje zlostavljaju, a sve ostalo neka rješavaju nadležne institucije kojima su prijavili cijeli slučaj i obratili se za pomoć.

ŠKOLA: TO JE BILO VAN ŠKOLSKOG VREMENA

U školi na čijem se igralištu odvijalo nasilje i koju dječak žrtva pohađa kratko su potvrdili da su upoznati sa slučajem.

– Događaj se dogodio izvan školskog vremena učenika i  škola je postupila sukladno propisima i obavijestila nadležne institucije – odgovorila je na upit direktorica škole.

Da je događaj prijavljen policiji, koja po njemu postupa potvrdili su i iz Pu zagrebačke.

– Vezano za Vaš upit obavještavamo Vas da je 32-godišnjakinja 3. maja 2022. godine u službenim prostorijama podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela tjelesna povreda na štetu njenog maloljetnog djeteta te su uviđaji još uvijek u toku. S obzirom na tajnost uviđaja u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi nikakve činjenice – rekli su iz zagrebačke policije.

(Izvor: 24sata.hr)