Pogledajte nevjerojatan video: Postrojba stranih dragovoljaca uništila ruski tenk i snimila napad

GLOBUS

Na snimci se vide četvorica stranih boraca kako se penju na jednu uzvisinu i ispaljuju projektil američke proizvodnje na ruski tenk

Postrojba međunarodnih dragovoljaca predvođena britanskim vojnim veteranom na ukrajinskoj je bojišnici ovih dana uništila jedan ruski tenk pogodivši ga projektilom iz prijenosnog protutenkovskog sustava Javelin.

Njihova postrojba, poznata kao ”Mračni anđeli” započela je napad u stilu komandosa nakon što su im vojnici iz ukrajinske 28. brigade dali projektil vrijedan 80.000 funti, piše The Sun.

Akcija na ‘ničijoj zemlji’

Objavili su i snimku koju je u akciji napravio mladi britanski dragovoljac u Ukrajini Sam Newey, inače student iz Birminghama bez prethodnog vojnog iskustva. Na snimci se vide četvorica boraca kako se penju na jednu uzvisinu i ispaljuju projektil američke proizvodnje. Britanija je Ukrajini dala oko 200 projektila Javelin čiji je maksimalni domet 2500 metara, a SAD su donirale još tisuće takvih.

Inače, svi dragovoljci u međunarodnoj postrojbi ”Mračni anđeli” ondje se bore volonterski i smiju se na ruske tvrdnje da su ultradesničarski strani plaćenici.

Predvodi ih 35-godišnji Daniel Burke iz Manchestera koji je reporteru The Suna rekao da su akciju uništenja ruskog tenka kod Hersona pokrenuli kako bi pokušali izvući tijelo prijateljičinog bivšeg supruga i pet projektila u njegovom kombiju koji su ostali na brisanom prostoru.

Bivši marinac, pizza majstor, student…

“Kada smo stigli do uzvisine, mogli smo vidjeti tijelo i kombi. Bilo bi samoubojstvo da smo se spustili tamo jer smo vidjeli da je rusko oklopno vozilo skriveno iza kuća”, kazao je Burke za The Sun.

On je britansku vojsku napustio 2009. godine nakon što je služio u elitnoj 3. bojni u južnom Afganistanu. Otada je radio kao građevinar sve do 2017. godine kada ga je teroristički napad u Manchester Areni potaknuo da ponovno uzme oružje i priključi se kurdskim snagama u Siriji u borbi protiv ISIL-a.

U akciji ‘Mračnih anđela’ uz Burkea su još sudjelovali bivši američki marinacZafer, Francuz Azadi koji je prethodno radio u pizzeriji te bivši britanski vojnik Mark Ayres, koji je proveo šest godina u zatvoru nakon što je napustio vojsku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *