Nesreća u nesreći: Pilot poginuo u padu kanadera koji je gasio požar

GLOBUS

Kod Vila Nove de Foz Coe u PortuKod Vila Nove de Foz Coe u Portugalu jučer se srušio kanader koji je gasio šumski požar. U kanaderu je bio samo pilot koji je poginuo.galu jučer se srušio kanader koji je gasio šumski požar. U kanaderu je bio samo pilot koji je poginuo.

Zasad nemamo pojedinosti o tome što se dogodilo – rekao je novinarima nacionalni zapovjednik civilne zaštite Andre Fernandes. Avion je bio srednje veličine, tipa FireBoss.

S nevjericom sam primio vijest o pogibiji pilota aviona koji se srušio tokom gašenja požara – reagirao je portugalski premijer Antonio Costa na Twitteru.

U Portugalu, gdje već sedam dana vladaju velike vrućine, buknuo je niz požara, a spasilačka služba je u petak navečer izvijestila o desetak aktivnih požara koje gasi više od 900 vatrogasaca.

Istodobno, također na sjeveru Portugala, hara velik požar u općini Baiao, brežuljkastom kraju u okrugu Portu, uzvodno od Doura, velike rijeke koja njime prolazi.

Na prilazima selu Eirizu vatra polako napreduje prema zavojitoj cesti, ali vjetar puše lagano i u smjeru suprotnom od kuća.

Svake godine u ovo vrijeme ovdje imamo požare, ali ne ovako velike – rekla je jedna stanovnica za AFP.

Prije nego je u petak lagano pala, temperatura je dan ranije dosegla 47 stepeni na sjeveru Portugala, što je najviša vrijednost izmjerena u julu u ovoj zemlji.

Od početka 2022. u Portugalu je izgorjelo nešto više od 30.000 ha, što je najviše na dan 15. jula od 2017., godine koju su obilježili smrtonosni požari u kojima su poginule stotine ljudi.

U Grčkoj su u srijedu u padu helikoptera u more poginula dva člana posade helikoptera koji je učestvovao u gašenju šumskog požara na otoku Samosu.

(Izvor: Hayat.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *