VIJESTI

Opet se rasplamsao požar u Hercegovini: Širi se nezaustavljivo u svim pravcima, gasitelji pokušavaju spasiti vikend naselje

  • 21 Jula, 2022
  • 0

U odnosu na jučer danas je značajno teža situacija. Najveći problem je težak teren, visoka temperatura, gusta borova šuma koja se nalazi na tom području. Brani se donji

Opet se rasplamsao požar u Hercegovini: Širi se nezaustavljivo u svim pravcima, gasitelji pokušavaju spasiti vikend naselje

U odnosu na jučer danas je značajno teža situacija. Najveći problem je težak teren, visoka temperatura, gusta borova šuma koja se nalazi na tom području. Brani se donji dio Čvrsnice’, rekao je zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe.

Požar u Parku prirode Blidinje, kojega je u utorak u sjevernom dijelu Hercegovine gasio hrvatski kanader, ponovno se u srijedu rasplamsao i guta sve pred sobom šireći se nezaustavljivo u svim pravcima, dok ga gasitelji pokušavaju usmjeriti i spriječiti da zahvati i vikend naselje.

Prema podacima zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Posušje Marija Čuture, opožareno je oko 80 hektara guste borove šume na planini Čvrsnici, koja je sastavni dio Parka prirode Blidinje.

„U odnosu na jučer danas je značajno teža situacija. Najveći problem je težak teren, visoka temperatura, gusta borova šuma koja se nalazi na tom području. Brani se donji dio Čvrsnice“, rekao je zapovjednik Čutura.

Po njegovim riječima požar se nezaustavljivo širi u svim pravcima, a na terenu je 50 gasitelja, planinara, pripadnika Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS), šumara i volontera.

Predstavnik HGSS-a Posušja Mario Bonić rekao je kako pokušavaju stvoriti koridor kako bi zaustavili širenje požara prema podnožju planine gdje se nalazi vikend naselje.

No, jednako kao i predstavnici Vatrogasne postrojbe, i Bonić smatra kako požar nije moguće zaustaviti bez potpore iz zraka. Vremenska prognoza ne daje razloga za optimizam budući se uskoro ne očekuju padaline.

Uprava civilne zaštite Županije zapadnohercegovačke u srijedu je ponovo uputila zahtjeve Oružanim snagama BiH za helikopter, a Hrvatskoj za kanaderom. No tijekom dana gasitelji nisu dobili pomoć iz zraka. Protekla dva dana u tri navrata požar su gasili helikopteri Oružanih snaga BiH te kanader Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.