Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/boommaga/glasregije.com/wp-content/themes/news-portal/header.php:14) in /home/boommaga/glasregije.com/wp-content/themes/news-portal/header.php on line 20

Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/boommaga/glasregije.com/wp-content/themes/news-portal/header.php on line 22
Gotovo polovina karcinoma i tumora uzrokovana je faktorima koji se lako mogu izbjeći

Gotovo polovina karcinoma i tumora uzrokovana je faktorima koji se lako mogu izbjeći

LIFESTYLE

Gotovo polovica smrti od raka u svijetu povezano je s faktorima koji se mogu izbjeći poput pušenja, konzumacije alkohola, seksa bez zaštite i pretilosti, pišu znanstvenici.

Znanstvenici su analizirali podatke od oko 10 milijuna ljudi koji su 2019. umrli od 23 vrste raka. Vanjski faktori bili su uzrok bolesti u 4,45 milijuna smrtnih slučajeva, odnosno njih 44,4 posto.

Ovo su najčešći uzroci raka

“Ova studija pokazuje da teret raka ostaje važni javnozdravstveni izazov čija magnituda raste u svijetu“, rekao je Christopher Murray sa sveučilišta Washington, koautor studije.

Najčešći uzroci raka su pušenje (oko 36 posto slučajeva), konzumacija alkohola (oko 7 posto), spolne bolesti (6,5 posto) i pretilost (oko 4,2 posto za muškarce i 5,2 posto za žene).

U 2018. više od 2 milijuna slučajeva raka povezani su s infekcijama poput Helicobacter pylorija, hepatitisa i HPV-a. Studija je pokazala i da je rizik od umiranja od raka zbog vanjskih faktora veći za muškarce (u 50,6 posto slučajeva) nego za žene (36,3 posto).

“Glavna poruka ovog istraživanja je jasna: značajni broj karcinoma, najvjerojatnije većina njih kad su u pitanju infekcije, može se spriječiti“, pišu znanstvenici u Lancetu.

U članku se naglašava kako prevencija raka ima i financijski efekt: ulaganje do 100 milijuna dolara u prevenciju rezultira uštedom od 100 milijardi dolara troškova liječenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *