Evo gdje bi Putin bacio nuklearnu bombu – nije Ukrajina! Na meti je jedna druga država Europe

GLOBUS

Bivši savjetnik Vladimira Putina i lojalist Kremlja, Sergej Markov, u razgovoru za BBC Radio slušateljima je poručio da će Velika Britanija i njeni gradovi biti mete nuklearnog napada ukoliko do njega dođe. Tako je, naime, on interpretirao jutrošnji Putinov govor, u kojem je objavio djelomičnu mobilizaciju te zaprijetio korištenjem nuklearnog oružja kako bi obranio ruski teritorij.

Tako je Markov, tek što mu je radijski voditelj rekao “dobro jutro”, ovako replicirao: “Nije dobro jutro za sve”.

“U Rusiji je naređena djelomična mobilizacija, i vama britanskim slušateljima bih poručio da je Putin kazao da će biti spreman upotrijebiti nuklearno oružje, uključujući i napad na Veliku Britaniju. Vaši gradovi bit će mete”, nastavio je.

‘Ukrajinci su naša braća’

Poručio je kako su za rat u Ukrajini odgovorni američki predsjednik Joe Biden i britanska premijerka Liz Truss. Dodao je da su Ukrajinu “okupirale zapadne zemlje” koje “koriste ukrajinske vojnike kao robove”.

“Ovaj nuklearni rat mogao bi biti rezultat ludog ponašanja Joea Bidena, Borisa Johnsona i Liz Truss”, ocijenio je. Markov, ozbiljno, tvrdi i da je “apsolutno jasno da Rusija ne vodi rat protiv Ukrajine” te da “nema razloga da protiv nje koristi nuklearno oružje”.

“Ukrajinci su naša braća, ali su okupirani od strane Zapada”, ustvrdio je.

‘Vi ste okupatori, mi oslobađamo’

Markov smatra da je uspostavljanje mira još uvijek moguće, ali dodaje: “Ljudi u Londonu moraju razumjeti da ova prijetnja dolazi od Liz Truss, koja je agresor”.

Na komentar voditelja kako Rusija provodi invaziju, a ne “specijalnu vojnu operaciju” kako to naziva Moskva, Markov je kategorički ustvrdio: “Ne, ne! To je oslobađanje Ukrajine”. Dodao je da je to “isto kao kad su Ukrajinu oslobodili od nacističkog režima” te da je sada “oslobađaju britanske i američke okupacije”.

No, tu se nije zaustavio. “Vi ste okupatori, vi namećete režime, vi podržavate nuklearni terorizam”, poručio je još Markov.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *