UPRAVO JE JAVLJENO DA JE UMRLA LEGENDA: Mediji prenose TEŠKE VESTI, TUGA

Uncategorized

Napustio nas je još jedan veliki čovek.

Porodica, prijatelji i kolege se opraštaju od njega.

Mnogi će ga se rado sećati.

Pharoah Sanders, poštovani američki džez saksofonista, preminuo je u 81. godini.

Vest je potvrdila Sandersova izdavačka kuća Luaka Bop na Tviteru.

„Užasnuti smo što možemo da kažemo da je Pharoah Sanders preminuo“, navodi se u saopštenju izdavačke kuće.

„Umro je u miru okružen porodicom i prijateljima koji vole ljubav u Los Anđelesu ranije jutros. Uvek i zauvek najlepše ljudsko biće, neka počiva u miru.”

Rođen kao Farel Sanders u Litl Roku, Arkanzas, 1940. godine, Sandersova karijera je započela u Oaklandu u Kaliforniji.

Nakon preseljenja u Njujork 1960-ih, počeo je da sarađuje sa Sun Ra, koji mu je dao ime Pharoah, pre nego što je postao član benda Džona Koltrejna.

Sanders je svirao sa Koltrejnom do njegove smrti 1967.

Uz Koltrejna, Sanders je bio ključna figura na duhovnoj džez sceni.

Njegov album Karma iz 1969. godine, koji je uključio uticaje tradicionalne afričke i južnoazijske muzike, smatra se jednim od glavnih ranih dokumenata ove forme.

Tokom ranih 1970-ih, Sanders je nastavio da objavljuje ploče kao vođa benda, uglavnom na Impulsu!. Godine 1971. nastupio je na Putovanju Alis Koltrejn u Satchidanandi, još jednoj prekretnici u avangardnom džezu.

Pharoah Sanders
Pharoah Sandersfoto: Printscreen/Youtube/ Bob Hardy

Nakon napuštanja “Impulsa!” 1973. Sanders je izdao albume za Arista i avangardnu džez izdavačku kuću India Navigation, pre nego što je 1980-ih objavio seriju ploča za izdavačku kuću Theresa.

Sredinom 2010-ih, Sanders je čuo kompoziciju britanskog elektronskog producenta Sema Šeperda, AKA Floating Points, i zamolio je da sarađuje sa njim.

Rezultirajući album, 2021’s Promises, snimljen 2019. sa Londonskim simfonijskim orkestrom, bio je Sandersov prvi novi album u više od jedne decenije i bio je široko prihvaćen.

Odajući počast Sandersu na Instagramu, Šepard je napisao: „Moja lepi prijatelj je preminuo jutros. Tako sam srećan što poznajem ovog čoveka, i svi smo blagosloveni što njegova umetnost ostaje sa nama zauvek. Hvala Pharoah.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *