GLOBUS

Branitelj Azovstala o zarobljeništvu: Imali smo 30 sekundi za obrok, mučili su nas

  • 3 Oktobra, 2022
  • 0

KADA je ukrajinski marinac Mihajlo Dianov pušten iz ruskog pritvora, njegova je fotografija šokirala svijet. Tijelo mu je bilo iscrpljeno nakon četiri mjeseca zarobljeništva. “Nisam ga mogla prepoznati

Branitelj Azovstala o zarobljeništvu: Imali smo 30 sekundi za obrok, mučili su nas

KADA je ukrajinski marinac Mihajlo Dianov pušten iz ruskog pritvora, njegova je fotografija šokirala svijet. Tijelo mu je bilo iscrpljeno nakon četiri mjeseca zarobljeništva.

“Nisam ga mogla prepoznati s fotografija koje su snimljene u Mariupolju. Odjeća mu je visjela s krhkog tijela. Mršavo lice djelovalo je mnogo starije od njegove 42 godine”, kaže Sally Lockwood, novinarka Sky Newsa.

“U Azovstalu smo mislili da je došao kraj”

“Kao i drugi zarobljenici, konstantno sam razmišljao o tome da nećemo preživjeti”, rekao je Mihajlo Dianov u intervjuu za Sky News.

“Svaki dan smo razmišljali o tome. Prvi put smo počeli razmišljati o tome u željezari Azovstal. U Azovstalu smo mislili da je došao kraj”, kaže Mihajlo.

U Mariupolju je pod opsadom branio kompleks željezare. Bio je to posljednji kutak grada koji se odupirao do svibnja. Jedan je od 215 nedavno oslobođenih u razmjeni zatvorenika s Rusijom.

“Vjerujte mi, nakon mjesec dana gladovanja, kad zatvorite oči, zaboravite na svoju obitelj, na svoju zemlju, na sve. Jedino o čemu razmišljate je hrana.”

“Imali smo 30 sekundi za obrok, a nekima su izbili zube”

Izgubio je 40 kilograma u četiri mjeseca zarobljeništva.

“Bilo je nemoguće jesti. Dobili smo 30 sekundi za svaki obrok”, kaže Mihajlo. “U 30 sekundi morali ste pojesti sve što ste mogli.”

“Namjerno su nam davali kruh koji je bio jako tvrd. Dečki kojima su izbili zube nisu uspjeli pojesti na vrijeme. Bilo je 30 sekundi, a onda si morao stati. Onda si morao odmah ustati i trčati. Tako je bilo cijelo vrijeme”, kaže.

“Ponašali su se prema nama kao prema životinjama”, rekao je.

Sve se to dogodilo u zatvoru Olenivka u Donjecku, koji je pod kontrolom Rusije, mjestu koje Mihajlo naziva koncentracijskim logorom.

“Zatvorenike su tukli palicama i mučili elektrošokovima”

Opisao je kako bi ih bacali u samicu i mučili jer su podigli bobicu sa zemlje i pojeli je. Kaže da su ih tukli palicama, mučili elektrošokovima i stavljali im igle pod nokte.

Tlocrt zatvora podsjeća na koncentracijske logore. Satelitske snimke iz zraka otkrivaju identične blokove u nizu u kojima su smješteni zatvorenici. Mihajlo kaže da su blokovi predviđeni za 150 ljudi, ali da je on u jednom od njih bio s 800 drugih zatvorenika. Bili su skučeni, mišići nogu su mu atrofirali i hodanje mu sad predstavlja izazov.

Vrlo je teško provjeriti što se događa u zatvoru Olenivka zbog nedostatka pristupa područjima pod kontrolom Rusije. Sky News je razgovarao s partnericom drugog borca ​​Azovstala koji je pušten u istoj razmjeni zarobljenika. Ona opisuje slične uvjete i također to mjesto naziva koncentracijskim logorom.

“Ruku su mi operirali kliještima”

Zatvor Olenivka je bombardiran u srpnju, a u napadu je poginulo više od 50 ljudi. Mihajlo je u tom trenutku bio na drugoj lokaciji, gdje su mu izvodili operaciju na slomljenoj ruci. Kaže da su koristili kliješta i da mu nisu dali anesteziju.

Prije nego što je zarobljen, fotografija u Azovstalu prikazuje Mihajla sa zavojem na slomljenoj desnoj ruci. Tijekom zatočeništva kost je pogrešno zarasla zbog nedostatka medicinske skrbi. Na kraju je ipak pušten.

“Skinuli su nas do gola. Skinuli su gips, sve. Pretresli su nas. I onda smo tako morali čučati pet sati. Bez klupe, naravno. Samo smo čekali. Nismo znali što će nam se dogoditi”, kaže Mihajlo.

Ima veliku ogrebotinu na vrhu nosa. Novinarka ga je pitala što se dogodilo.

“Ljepljiva traka”, odgovara. “Omotali su mi ljepljivu traku oko glave i gurali mi noge u trbuh da je zategnu i tako sam proveo dan, dan i pol.”

“Puno toga je izgubilo vrijednost”

Putovao je 36 sati sa zalijepljenim očima bez ikakve ideje kamo ide – iz autobusa u avion pa ponovno u autobus. Tek nakon što je traka konačno uklonjena, shvatio je da se vratio u Ukrajinu. Sada mora dobiti 20 kilograma prije nego što može ići na korektivnu operaciju ruke.
Za psihološki oporavak će mu vjerojatno trebati puno više vremena.

“Svi su traumatizirani. Smatram se psihički jakom osobom, ali za mene je puno toga izgubilo svoju vrijednost”, kaže.

Mnogi od opisanih uvjeta protivni su Ženevskoj konvenciji. Pretpostavlja se da su tisuće ukrajinskih ratnih zarobljenika još uvijek u zatvoru Olenivka.