OVA HRANA JE ZLO ZA ŠTITNU ŽLEZDU: Često UŽIVAMO U NJOJ a ne znamo jednu OPASNU STVAR!

LIFESTYLE

Proizvodi hormone važne za mnoge sisteme u telu, uključujući i hormone koji kontrolišu metabolizam – proces u kom se hrana koju unosite u telo pretvara u energiju. Ako patite od bolesti štitaste žlezde, to se dešava upravo je zato što ona proizvodi previše ili premalo ovih hormona.

Postoji nekoliko vrsta bolesti štitaste žlezde, kao što su hipertireoza, hipotireoza, tireoiditis i Hašimotov tireoiditis, a svi oni mogu da budu prouzrokovani različitim stvarima, kao što je nedostatak joda ili čak genetika. Dijetetičarka Moli Hembri napominje da je najčešće stanje neaktivna štitasta žlezda ili hipotireoza.

„Višak kilograma je često primarna nuspojava hipotireoze. Ako primetite da iznenada dobijate na težini, naročito ako to nije u skladu sa vašom ishranom i navikama vežbanja, važno je posavetovati se sa lekarom oko analiza koje bi eventualno trebalo da uradite“, rekla je.

Ono što jedete može imati veliki uticaj na stanje štitaste žlezde, a prema Hembri, najgora hrana koju možete da konzumirate, ako su vam dijagnostikovani problemi sa štitastom žlezdom, je ona koja sadrži goitrogene.

„Takva hrana sadrži jedinjenje goitrin, koje može da ometa sintezu hormona štitaste žlezde, uz nedostatak joda“, objašnjava Hembri.

Goitrogeni se mogu naći u brokoliju, karfiolu i kupusu, kao i u soji i prosu. Da biste se rešili eventualnih negativnih efekata povrća, možete ga jednostavno zagrejati.

„Zagrevanje eliminiše goitrogenu aktivnost. Ako jedete ovo povrće i soju u umerenim količinama, to nije problem, ali većina dijetetičara savetuje potpuno izbacivanje prosa iz ishrane ako imate problema sa štitastom žlezdom“, upozorila je.

U radu objavljenom u British Medical Journalu istraživači su otkrili da uravnotežena ishrana ima važnu ulogu u rešavanju problema sa štitastom žlezdom, prenosi Index.hr.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *