MAGAZIN

Ova 3 Muslimanska Imena Srbi Masovno Daju Svojoj Djeci, Jer Misle Da Su Starosrpska! GRIJEŠE, A NE ZNAJU!

  • 19 Novembra, 2022
  • 0

Danas smo za vas pripremili jednu jako interesantnu temu, koja će vas zasigurno inspirisati da provjerite i vi porijeklo i značenje svog imena. Svi roditelji su prošli kroz

Ova 3 Muslimanska Imena Srbi Masovno Daju Svojoj Djeci, Jer Misle Da Su Starosrpska! GRIJEŠE, A NE ZNAJU!

Danas smo za vas pripremili jednu jako interesantnu temu, koja će vas zasigurno inspirisati da provjerite i vi porijeklo i značenje svog imena. Svi roditelji su prošli kroz ove slatke muke, kada trebaju izabrati ime za svoje dijete, a znamo da je to teško i komplikovano.

Između oca i majke često u tim situacijama dolazi do neslaganje, jer jedno od njih hoće jedno ime da da, dok se drugi ne slaže i radije bi dao neko drugo ime. Počela su se sve češće davati neka strana moderna imena, pa ukoliko se djetetu da starosrpsko ime, onda postaje predmet ismijavanja od strane svojih vršnjaka.

Djeca vremenom postaju tužna zbog imena koje imaju, jer ne mogu da podnesu ruganje i ismijavanje, pa jedva čekaju da odrastu kako bi mogli promijeniti svoje ime i uzeti neko moderno. Vidimo da je u posljednje vrijeme sve veći broj roditelja odlučio se svojoj djeci dati tradicionalna imena, koja su prihvatljiva na našim prostorima.

Postoji nekoliko imena koja su baš popularna na prostoru Srbije, a ustvari su muslimanska imena. Jedno od njih je Sara koje potiče od arapske riječi, a nosi značenje ‘ona koja donosi sreću i radost ljudima oko sebe’.

Drugo ime je Ema, nastala kao izvedenica od arapskog muškog imena Emir, a u Srbiji se koristi i kao Emislija. Te treće ime je Hana, što znači iskusna i pamenta žena.