GLOBUS

Putin se priprema za državni udar? Procurili tajni dokumenti koji otkrivaju detaljno razrađen plan

  • 22 Novembra, 2022
  • 0

Te su vježbe dio sveobuhvatnih posebnih mjera koje će FSO poduzeti u slučaju uvođenja izvanrednog ili ratnog stanja, a The Insider je vidio i tajni dokument koji nosi

Putin se priprema za državni udar? Procurili tajni dokumenti koji otkrivaju detaljno razrađen plan

Te su vježbe dio sveobuhvatnih posebnih mjera koje će FSO poduzeti u slučaju uvođenja izvanrednog ili ratnog stanja, a The Insider je vidio i tajni dokument koji nosi naslov ‘Plan za moralno-psihološko podupiranje mirovne tranzicije FSO-ove Uprave za operacije’

Ruski predsjednik Vladimir Putin priprema se na mogući državni udar, piše rusaki novinski portal The Insider. Kako navode, osobe naoružane vojnom opremom koje su 26. listopada viđene u središtu Moskve nisu bili teroristi ili kakvi pučisti, već pripadnici Savezne službe osiguranja (FSO), koja je ubrzo nakon toga objavila da je toga dana u Moskvi organizirala “taktičke vježbe neutraliziranja terorističkih prijetnji za zaštite ključnih državnih službi”.

Te su vježbe dio sveobuhvatnih posebnih mjera koje će FSO poduzeti u slučaju uvođenja izvanrednog ili ratnog stanja, a The Insider je vidio i tajni dokument koji nosi naslov “Plan za moralno-psihološko podupiranje mirovne tranzicije FSO-ove Uprave za operacije”.

Dokument je podijeljen u četiri dijela, odnosno četiri faze. U prvoj se fazi navode mjere koje će se implementirati uoči proglašenja ratnog stanja, u drugoj se fazi spominju mjere koje će biti na snazi tijekom perioda “povišene” ratne spreme, treća se faza tiče priprema za proglašenje “vojne prijetnje”, a četvrta za slučaj proglašenja ratnog stanja koje će zahtijevati “potpunu vojnu spremnost”. The Insider navodi da je Uprava za operacije FSO-a zadužena za zaštitu Kremlja i najviših državnih dužnosnika, ali da za FSO odrađuje i kontraobavještajne zadatke.

U dokumentu se navodi kakva bi trebala biti tranzicija tijekom prijelaza iz mirnodopskog u ratno stanje pa se u nastavku pojašnjava da je moguće kako će neki časnici koji će braniti Kremlj “iskusiti depresiju i melankoliju te da neće biti sigurni rade li njihovi nadređeni ispravnu stvar, da je moguće da će se bojati i biti anksiozni”.

Mediji su najveća prijetnja

Na takve se osjećaje treba odgovoriti “kontrasugestijom”, “kontrauvjerenjem”, “proaktivnim presijecanjem”, “zamjenom objekata” i intervjuima s mladim časnicima kojima bi im se trebalo povećati samopouzdanje. Uprava navodi i da su ruski neprijatelji lukavi i prepredeni te da će prvo pokušati sniziti psihološku stabilnost osoblja te ih moralno zbuniti kako ne bi bili u stanju pružati otpor.

Najvećom prijetnjom smatraju se mediji svih vrsta, a dokumenti kažu da bi agenti stranih obavještajnih službi “mogli stupiti u kontakt s vođama društvenih pokreta, nevladinih, vjerskih i pseudovjerskih organizacija te rođacima časnika FSO-a”. Posebno su istaknuti i pojedinci koji su sposobni “psihološki utjecati na osoblje” te koji posjeduju “hipnotičke sposobnosti”.

U Planu stoji i da će se neprijatelj koristiti i sofisticiranim napadima, a među tim se napadima spominju i psiho-korektivne igre koje su dizajnirane kako bi kod predškolske djece spustile strah i povećale njihovu pažnju.

Za implementaciju spomenutog tajnog plana zadužen je zamjenik ravnatelja FSO-a Aleksander Komov, a posljednju verziju pripremio je iskusni Rešit Buharin, član Kadrovske službe FSO-a. Buharina se inače smatra velikim intelektualcem, a objavio je i nekoliko znanstvenih radova o zaštiti visokih državnih dužnosnika.

Što se tiče Kremaljske pukovnije, segmenta FSO-a koji je zadužen za sigurnost Kremlja, a za koji je spomenuti tajni plan i napravljen, ona je zadužena za detekciju korupcije i pronevjere javnog novca te provjeru imovine časnika FSO-a. Uprava FSO-a može narediti provjere svih djelatnika FSO-a, prisluškivati njihove telefone i ispitivati ih pomoću detektora laži.