Ova sitna bića imamo svi na svom tijelu, ali nećete vjerovati – gdje!

ZANIMLJIVOSTI

Imaju osam nogu, hrane se masnim mrtvim stanicama kože. I upravo su sada na vašem licu. Riječ je o vrsti grinje. ‘Domaćini smo’ mnogim mikroorganizmima, ali jeste li se zapitali kojim sve bićima smo ‘dom’?

Ako ste pomislili, ja ih nemam, u krivu ste. Istraživanje koje je provedeno pokazalo je da su svi ispitanici imali ova mala, ružna, ali za nas bezopasna bića.

Ova bića velika su trećinu milimetra, a nalaze se na našim trepavicama, obrvama, na korjenu kose, ali i na dlakama koje pokrivaju bradavice i genitalije.

Ipak, ako dođe do pada imuniteta, promjene kvalitete kože, povećanja broja lojnica, neke autoimune ili maligne bolesti, pretvaraju se u neprijatelja, odnosno opasne parazite koji mogu izazvati teške upale kože, uglavnom lica i vjeđa.

Tijekom dana uglavnom miruju, ali noću izlaze na površinu kože, gdje se nalaze mužjaci. Životni vijek Demodexa je nekoliko tjedana. Grinje ne podnose dnevnu svjetlost, pa se po površini kože kreću noću brzinom oko jedan centimetar na sat.

Zanimljivo je da i Demodex u svom tijelu ima parazita (Bacillus oleronius), koji se oslobađa kad grinja ugine i može izazvati jaku iritaciju kože, a terapija je prilično agresivna te je u slučaju jače iritacije kože potrebno primijeniti blage i umirujuće neutralne kreme.

Kako se broj Demodexa na našoj koži s godinama povećava, ostaje nam samo prihvatiti ovu simbiozu i nadati se da će ‘podstanari ostati mirni’.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *