MAGAZIN

Elvedin Pezić: Žena kad izađe ne smije mirisati da tako ne bi izazvala nered na ulici

  • 18 Januara, 2023
  • 0

Elvedin Pezić, jedan od najpoznatijih tumača islama, postao je prava regionalna zvijezda zahvaljujući svom statusu o “izlasku žena iz kuće”, piše INDEX.HR. Hoće li se fascinacija održati ili

Elvedin Pezić: Žena kad izađe ne smije mirisati da tako ne bi izazvala nered na ulici

Elvedin Pezić, jedan od najpoznatijih tumača islama, postao je prava regionalna zvijezda zahvaljujući svom statusu o “izlasku žena iz kuće”, piše INDEX.HR.

Hoće li se fascinacija održati ili ne, manje je bitno, ali ako dobro odigra, mogao bi osjetno povećati svoju sljedbu (trenutno ima preko 220 tisuća sljedbenika na Facebooku) jer ako je nešto sigurno, onda je to da postoji mnogo onih koji dijele njegovo mišljenje. Možda ne toliko ekstremno, ali se u određenoj mjeri slažu oko toga da su se današnje žene “malo previše opustile”.

I dok je pažnju regionalnih medija privukao njegov status od tome kako je sve otišlo dovraga u trenutku kada smo ženu pustili iz kuće, činjenica je da ovo spada među njegove blaže izjave.

Štoviše, ideja o smaku svijeta koji je rezultat ženina izlaska iz kuće tek je manji dio onoga što je ovaj osebujni lik ispalio u svojim videima.

S druge strane, očekivali biste da je njegova sljedba daleko veća jer radi se o “light” pristupu ozbiljnim temama, a sve je protkano njegovim osobnim iskustvima, pričama i pošalicama pa sve ponekad djeluje kao kombinacija vjere i komedije.

Isto tako, na temelju vrlo ograničenog broja referenci, dalo bi se zaključiti da je Pezić nešto slobodoumniji od ostalih koji bi njegov tretman žena mogli doživjeti “liberalnim” (što ćete vidjeti u daljnjem tekstu).

No, kad sve zbrojite i oduzmete, ovo je tek Pezićevo tumačenje strogih šerijatskih zakona koji vrlo jasno definiraju kako bi se žena trebala ponašati ako se ne želi naći na udaru kritika, osude ili nečeg puno, puno goreg.

Da previše ne duljimo, ovo je best of Elvedina Pezića:

Ženska ruka, šejtanova poslastica:

“Nerukovanje sa ženama je poštovanje žene jer ona čokolada koju svatko dodiruje i onaj kolač kojeg svatko dodiruje svakako nije isto kao i onaj kolač koji je lijepo u celofanu i koji nitko ne dira.”

Aligatori, laptopi i stare žene. Čudne stvari koje neki muškarci vole:

“Nekome su čak više izazovne stare žene… Danas je sve naopako. Ja sam gledao, vjenčao se s aligatorom, vjenčao se s laptopom. Nekome se sviđa laptop, nekome se sviđaju stare žene. Nekom mlade.”

Poslanik ne bi poslao taj friend request:

“Žene. Ako znamo da je Poslanik rekao da su to iskušenja, brate – pazi. Pazi! Koliko brakova, koliko braće, koliko sestara izgubilo je i vjeru, i čast, i porodicu zato što se na vrijeme nije sačuvalo od kontakta s osobama suprotnog spola. Živimo u vremenima grijeha kakvi nisu zapamćeni. Mogućnost kontakta između muškarca i žene je toliko jednostavna. I ništa, čovjek, tamo frendica 50, u grupama sa ženama, na telefonu sa ženama, dopisivanje, slike…”

Gums ‘n’ Roses:

“Kad ti nju dovedeš, ta ne zna paradajz prerezat popola, ali zato ona kuca s ova dva prsta bolje nego netko s deset. Zato što je cijeli dan na Facebooku. I cijeli dan na WhatsAppu i na Viberu. Profila lažnih i pravih ima desetak, valja to sve održavati. I onda samo pogriješiš jednom zato što si se zaletio na sliku. Još ako se slikala s ružom. Stavila ružu ispred sebe i ne vidiš je ti. Što li je iza ruža? I kad ona skloni buket ruža i zagrize. Onda imaš čitav život tko će te grist.”

Znamo tko neće gledati Olimpijadu:

“Imamo jedan opasan svjetski trend. Žele majku izvesti na ulicu da bude u firmi, da se boksa, da igra nogomet, da ganja atletiku, da baca koplje, da diže utege, mačuje se i tako.”

Znači, Olimpijske igre, nula bodova?:

“Muškarac ima svoje funkcije. Žena ima svoje funkcije, zaduženja i obaveze. Onog momenta kad se to pomiješa, dolazi do nereda na planeti kojeg mi trenutno vidimo i živimo. Mi smo svjedoci kako nastupa nered kad se polupaju lončići. Kad žena bude muško, a muško bude žena. Kad žena bude boksač i kada žena bude vozač kamiona, i kad igra nogomet, a kada muškarac nosi suknjice i tako, oponaša žene.”

Netko STVARNO ne voli Olimpijske igre:

“Tko danas odgaja našu djecu? Odgajaju ih igrice, vrtići, filmovi, serije, YouTube i tako dalje. Majka nema vremena. Ona igra lopte. Ona je varioc. Ona je atletičar i tako dalje.”

“Koliko je žena na zapadu, kada pročitaju kako islam tretira ženu, odmah prihvate islam. Dosadilo im je da budu muškarci u ženskom obliku.”

Žena, dica, bušilica:

“Kod nas više ne možeš vidjet muškarca da radi. Mi izumiremo ko dinosaurusi. Nema nas nigdje. Gdje god dođeš, samo žene rade. Ženu smo izveli iz kuće, a muškarca vratili u kuću. I on odgaja dijete. Ma njemu je data hiltovka da samo buši. Tako ga je Alah stvorio. Čvrstog. Ne voli on da ga netko vuče za rukav i govori babo, babo, babo. Biži! Bacit ću sve u zrak!”

Prvo pa Alija Izetbegović:

“Tko je odgojio Aliju Izetbegovića? Tko je odgojio Ebu Hanifu? Tko je odgojio Ibna Taymiyyahu? Tko je odgojio Halida ibn Velida? Najveća počast je ženi da odgoji dijete.”

Nije šala, ovo je predstavljeno kao vrlo liberalan stav:

“Nema ništa šerijatski sporno u tome da žena vozi auto. Sad dolazimo do drugog problema. Treba li žena taksirati, voziti bager, autobus? To je nešto drugo. Neka žena vozi auto u granicama potrebe. Ne da voza bagere, ne da taksira, ne da je pilot, ne da je strojovođa već da ima svoj auto da može otići do apoteke, da može otići kod doktora, da odveze dijete do vrtića.”

“Što je učinjeno od tako plemenitog bića? Žena je izvedena, ima svoju plaću. Hajde joj nešto naredi. Ženo, što nije ručak gotov? Ma ne smiješ ništa pitat. Postiš.”

“Mi kažemo da je žena tako divno biće i zato je treba pokriti. Da je ne vidi svatko. Kad se otkrije, to je smutnja.”

Biraj, sendvič ili jezikova juha:

“Evo, imaš ženu, malo joj je duži jezik. Cenat dulji nego treba bit, ali taj cenat u govoru prelazi u kilometre. S druge strane, pobožna je, čuva djecu, kuha i mnoge druge stvari. I ti je razvedeš zbog dugog jezika. I sad se opet ženiš i paziš samo kakav joj je jezik. U ove druge jezik cenat kraći nego treba bit. Samo šuti. Ali to je paket. Ona ne zna sendvič napravit. Ne možeš dobit sve u paketu, i kratak jezik, i da dobro kuha… Nema. Naći ćeš kratak jezik, ali ne zna sendvič napravit. Djeca stalno plaču, nepočešljana… Ko da ih petardama češlja.”

To ti se dogodi kad u klupi sjediš s piromanima:

“Jedan od suvremenih problema je studiranje u razredu u kojem su izmiješani muškarci i žene. Žena koje se nalazi u razredu u kojem su većinom muškarci treba se ponašati na sljedeći način. Prvo, mora biti ispravno obučena. Ne smije biti našminkana ni namirisana. Kontakt s muškarcima, profesorima i kolegama svesti na minimum. Ne s kolegom sjediti u istoj klupi jer tada se može dogoditi da se benzin zapali sa šibicom. Struka koju upisuje treba biti u ženskoj prirodi. Da ne upisuje da je varioc. Ne trebaju nam žene varioci, trebaju nam ginekolozi. Nažalost, ima muškaraca koji žele biti ginekolozi. To ne mogu shvatiti.”

Nered no.5:

“Žena kad izađe ne smije mirisati da tako ne bi izazvala nered na ulici.”