VIJESTI

LIDL OPET IZNENADIO KUPCE SVOJIM POTEZOM: Novi katalog biti će šok za mnoge, nekima će udariti i na psihu

  • 1 Januara, 2023
  • 0

Još su samo tri dana ostala do ulaska Hrvatske u eurozonu. Trgovački lanci su ovu prethodnu godinu proveli pripremajući se na novu valutu, kako bi 2. siječnja, kada

LIDL OPET IZNENADIO KUPCE SVOJIM POTEZOM: Novi katalog biti će šok za mnoge, nekima će udariti i na psihu

Još su samo tri dana ostala do ulaska Hrvatske u eurozonu. Trgovački lanci su ovu prethodnu godinu proveli pripremajući se na novu valutu, kako bi 2. siječnja, kada se vrata trgovina otvore kupcima bili spremni. Uz blagajne i cijene u trgovinama, ubrzano se pripremaju i novi katalozi na kojima će u sljedećih godinu dana velike cijene biti izražene u eurima, a male cijene u kunama. Nakon što prođe ta godina, cijene u katalozima će ostati samo cijene u eurima, jer se pretpostavlja da će kupci do tada već prestati množiti cijene u eurima sa 7,5.

Lidl je jedan od onih trgovačkih lanaca čiji katalog kreće od ponedjeljka, a ne od četvrtka kao kod većine drugih trgovačkih lanaca, što znači da su građani već u svojim poštanskim sandučićima našli njihov katalog s novim načinom iskazivanja cijena. I Lidl se poput Spara hvali kako su zaokružili cijene u našu korist. Na naslovnoj cijeni je domaći maslac Okusi zavičaja čija je cijena sada 2,89 eura, odnosno 21,77 kuna uz reklamu na kojoj piše zaokružena cijena.

Rezultat se zaokružuje na dvije decimale

O čemu je riječ, kako se točno zaokružuju cijene iz kune u euro? Za preračunavanje kune u euro koristi se isključivo fiksni tečaj konverzije kojeg utvrđuje Vijeće EU, a koji se u većini slučajeva sastoji od šest znamenaka. U slučaju Republike Hrvatske koristi se tečaj konverzije koji je 1 EUR = 7,53450 HRK.

Trgovci nakon provedenog preračunavanja (tj. konverzije) iz kune u euro primjenom punog brojčanog iznosa fiksnog tečaja konverzije korištenjem pet decimala, dobiveni rezultat zaokružuju na dvije decimale s točnošću od jednog centa, a na temelju treće decimale.

Ako je treća decimala manja od pet (broj od 0 do 4), druga decimala ostaje nepromijenjena (iznos u centima ostaje isti), a ako je treća decimala jednaka ili veća od pet (broj od 5 do 9), druga decimala povećava se za jedan (iznos u centima zaokružuje se na viši cent).

Za iznose koji su uslijed primjene fiksnog tečaja konverzije i pravila za preračunavanje i zaokruživanje manji od jednog centa, taj dio ukupnog duga dužnika prema vjerovniku se otpušta, odnosno taj dio ukupnog potraživanja se otpisuje po službenoj dužnosti kao porezno priznati trošak razdoblja u kojem se otpisuje, sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Sve po 0,49 eura

U konkretnom slučaju to znači ako je cijena nekog proizvoda prije uvođenja eura bila 69,90 kuna, nakon ulaska Hrvatske u eurozonu će biti 9,29 eura, odnosno 9,289269360 eura prije zaokruživanja. Kako je treća znamenka broj 5 do 9, onda se druga decimala povećava za jedan iznos.

U slučaju Lidlovog maslaca čija je cijena u kunama 21,77 kuna kada taj iznos podijelimo s tečajem konverzije dobijemo broj 2,889375539186409, odnosno 2,89 eura jer je treća znamenka između 5 i 9.

Mlijeko od 2 litre čija je cijena prije konverzije bila 14,32 kune, sada je 1,90 eura, odnosno 1,900590616497445 eura. Ovdje je treća znamenka nula, pa je iznos ostao 1,90 eura.

Također, dok su prije katalozi bili puni reklama sve po 5 ili 10 kuna, u budućnosti možemo očekivati reklame sve po 0,49 sve po 0,99 eura.

Uglavnom, kao što nam je rekao psiholog Antun Palanović, kupcima će trebati nekoliko mjeseci kako bi se navikli ne preračunavati cijene i dok ne prihvate euro kao svoju valutu.