MAGAZIN

PREMINULA JE KAO BESKUĆNIK, A SRBIJA BILA NJOM OPČINJENA! Pred kraj života jela mrvice i živjela u garaži!

  • 12 Februara, 2023
  • 0

Bila je jedna od najboljih i najznačajnijih glazbenica ikada na prostoru Jugoslavije i njom su bili svi opčinjeni. Riječ je o Margiti Steganović Magi, koja je na kraju

PREMINULA JE KAO BESKUĆNIK, A SRBIJA BILA NJOM OPČINJENA! Pred kraj života jela mrvice i živjela u garaži!

Bila je jedna od najboljih i najznačajnijih glazbenica ikada na prostoru Jugoslavije i njom su bili svi opčinjeni. Riječ je o Margiti Steganović Magi, koja je na kraju umrla u 43. godini kao beskućnik , gdje joj niko nije htio pomoći niti biti uz nju.

Najveću popularnost stekla je tokom svoje karijere u bendu Catherine the Great II, koja je poslije nekog vremena i promijenila ime , te se pojavljivala kao EKV. Za Megi su koristili nadimak ‘Crna Princeza’.

Ona je, baš kao i ostali članovi ovog benda pripadala beogradskog boemskog- umjetničkog društva. Magi je bio obrazovani pijanista, prava umjetnička duša, kao i odličan skladatelj. Svi su mogli da vide njenu pokretačku snagu kada se pojavi sa klavijaturama.

Magi je stalno govorila kako je u normalnom svijetu ona jedna najnestabilnija osoba, koja nije imala neke psihičke probleme ili neke druge nestabilnosti, nego je u svakom polju pokušala da pronađe umjetnost. Diplomirala je 1982. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, pa je nakon toga sa svojim dečkom Srđanom Vejvodom počela da piše najljepše pjesme.

Preminula je 2002. godine u Beogradu, na odjelu Infektivne klinike, a kakko saznajemo bila je zaražena i HIV-om zbog intravenozne upotrebe opojnih materija.