GLOBUS

PLATA I DO 3.000 EURA: POSLOVI U NEMAČKOJ ZA KOJE VAM NE TREBAJU NI PAPIRI NI DOZVOLE…

  • 13 Februara, 2023
  • 0

U Njemačkoj većina domaćih radnika radi na crno. Između 73% i 85% kućanstava plaća čistačice ili vrtlare. Pokazuju to rezultati istraživanja Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (IW).Stoga ne

PLATA I DO 3.000 EURA: POSLOVI U NEMAČKOJ ZA KOJE VAM NE TREBAJU NI PAPIRI NI DOZVOLE…

U Njemačkoj većina domaćih radnika radi na crno. Između 73% i 85% kućanstava plaća čistačice ili vrtlare. Pokazuju to rezultati istraživanja Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (IW).
Stoga ne čudi što sve više mladih djevojaka putem Facebooka traži “sigurnu kuću u Njemačkoj za zaradu”. To se odnosi na sve zemlje Balkana i Srbija nije izuzetak.

  • Mnoge spremačice ili vrtlari u Njemačkoj rade na crno. Od procijenjenih 2,7 do 3 miliona čistačica, dadilja ili vrtlara u Njemačkoj,a samo 350.000 ima socijalno osiguranje.

Prema anketama javne razmjene, neprijavljeni rad u privatnim kućanstvima čini 15% do 20% ukupnih neprijavljenih radnika. To je mali postotak u odnosu na broj radnika na crno u građevinarstvu.

Primjerice, ako je porodica dobrostojeća, plata domaćice može doseći i do 7000 eura. Realnija priča je da je plata između tri i pet hiljada eura.