LIFESTYLE

Zimi puštate auto da radi u leru kako bi se zagrijao? Niste ni svjesni kakvu grešku pravite!

  • 20 Februara, 2023
  • 0

Kad je vani hladno, gorivo će teže isparavati. Automobil će to kompenzirati dodavanjem više goriva ovoj mješavini zraka i pare goriva Poznato je da su zimski uvjeti vožnje

Zimi puštate auto da radi u leru kako bi se zagrijao? Niste ni svjesni kakvu grešku pravite!

Kad je vani hladno, gorivo će teže isparavati. Automobil će to kompenzirati dodavanjem više goriva ovoj mješavini zraka i pare goriva

Poznato je da su zimski uvjeti vožnje teški za većinu automobila, a neki su naši loši postupci učinili situaciju još težom.

Odnosno, kada je temperatura niska, većina ljudi će prvo pustiti auto da radi neko vrijeme kako bi se auto zagrijao. Međutim, čini se da ovaj čin automobilu čini više štete nego koristi.

Jedan je trkač objasnio da rad motora u leru na hladnoći, osim rasipanja goriva, isisava ulje iz pojedinih vitalnih dijelova motora, posebice cilindara i klipova. U normalnim uvjetima, motor radi na mješavinu zraka i para goriva. Kada ova smjesa uđe u cilindar, klip je komprimira i – vrlo jednostavno – dolazi do izgaranja, koje pokreće motor.

Kad je vani hladno, gorivo će teže isparavati. Auto će to kompenzirati dodavanjem više goriva u tu smjesu pare zraka i goriva i tada počinju problemi.