VIDEO: Turčin renovirao kuću pa pronašao nešto što je iznenadilo cijelu državu!

ZANIMLJIVOSTI

Stanovnik današnjeg Derinkujua srušio je zid u podrumu svoje kuće i otkrio da se iza njega nalazi tunel, pa još jedna prostorija, pa još jedna, pa još jedna…

Tako je, pukom slučajnošću otkriven najveći podzemni grad u Turskoj, koji je ukopan 85 metara površine zemlje.

Za ovaj neobičan podzemni grad se sa pravom se može reći da je inženjersko remek djelo i veliko arheološko otkriće.

Kroz njega teče pitka voda, ima niz ventilacionih sistema, pojedinačnih stanova, prodavnice, bunare, sobe gdje se čuvalo oružje, pa čak i groblje.

U gradu je pronađena čak i škola, kao i posebne odaje u kojima su se držale životinje.

Do sad su otkrivena 52 otvora za ventilaciju, a takođe je otkiveno da nisu svi izvori vode bili povezani sa površinom, vjerovatno zbog straha da bi osvajači mogli da zatruju vodu.

Pretpostavlja se da je ovaj podzemni grad koji je mogao da primi i do 50.000 ljudi nastao u VII ili VIII vijeku prije nove ere.

Tokom uspona Persijskog carstva grad je bio korišten kao naselje za izbeglice, kasnije kao sklonište od invazija Rimljana i Arapa.

Podzemni grad inače je svojim stanovnicima pružao odličnu zaštitu od paklenih vrućina ljeti, dok je zimi bio sklonište od hladnoće.

Ovaj impresivni grad nije jedino nevjerovatno arheološko otkriće u Turskoj.

U njegovoj blizini je otkriveno skoro 200 drugih podzemnih gradova od kojih najmanje 40 imaju tri nivoa pod zemljom. Ukupno, svi ovi gradovi su mogli da prime oko 100.000 ljudi.

Pogledajte video:(magazin.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *