GLOBUS

STRAVIČAN ZEMLJOTRES U GLAVNOM GRADU! Jačine 6,1 stepeni, a najmanje 250 poginulih! PRIZORI STRAŠNI!

  • 25 Februara, 2023
  • 0

Skoro smo i zaboravili na ovakve situacije, a vjerovatno se mnogi od vas sjećaju kako je na našim prostorima krajem 2020. godine bilo dosta zemljotresa, a jedan od

STRAVIČAN ZEMLJOTRES U GLAVNOM GRADU! Jačine 6,1 stepeni, a najmanje 250 poginulih! PRIZORI STRAŠNI!

Skoro smo i zaboravili na ovakve situacije, a vjerovatno se mnogi od vas sjećaju kako je na našim prostorima krajem 2020. godine bilo dosta zemljotresa, a jedan od njih poprilično jak. Kako je vrijeme prolazilo , tako su se i oni smirivali. Veliki zemljotres desio se u Hrvatskoj i to 6,4 stepeni po Richteru, kada je smrtno stradalo četiri osobe.

Tokom 2021. godine bilo je zemljotresa i u Srbiji i Bosni i Hercegovini, ali oni nisu bili tako jakog intenziteta kao ovaj u Hrvatskoj. Međutim, nikada ne možemo biti sigurni da neće doći do zemljotresa ili nekako da se uspijemo sačuvati.

Upravo to dokazuje i ovaj zemljotres koji se skoro desio u Afganistanu. Pokrajinu Paktika koja je smještena na Istoku Afganistana pogodio je zemljotres jačine 6,1 stepen po Richteru, pri čemu je smrtno stradalo čak 250 ljudi. Odmah se pročulo za ovu strašnu vijest, te su pozvane sve službe za vandredne situacije.

Vlasti pozivaju sve dobrovoljce koji žele da pomognu spašavanu ljudi koji su zatrpani raznim ruševinama da pomognu , kako bi im se što prije ukazala pomoć.Prema pisanju BBC, najviše žrtava je iz pokrajine Paktiki, do sada je izvučeno 100 mrtvo stradalih, 300 povrijeđenih, a ove brojke iz minute u minut se povećavaju.

 

Zemljotres je bio toliko jak da se osjetio na cijeloj granici Afganistana, a prema istraživanju dostigao je i opseg od 500 kilometara!