VIJESTI

MONSTRUM IZ HRVATSKE DRŽAO SRBINA U ROPSTVU OD RATA! Kćerka nesretnog Mladena ispričala jezive detalje! ‘Tatu mi je mučio 28 godina!’

  • 21 Februara, 2023
  • 0

Šezdesetpetogodišnji Valent Arki koji živi u koprivničko- križevačkoj županiji uhapšen je, nakon što se na njega počelo sumnjati da je na svom imanju koje se nalazi u Erdovecu

MONSTRUM IZ HRVATSKE DRŽAO SRBINA U ROPSTVU OD RATA! Kćerka nesretnog Mladena ispričala jezive detalje! ‘Tatu mi je mučio 28 godina!’

Šezdesetpetogodišnji Valent Arki koji živi u koprivničko- križevačkoj županiji uhapšen je, nakon što se na njega počelo sumnjati da je na svom imanju koje se nalazi u Erdovecu punnih trideset godina držao u ropstvu Mladena G. koji ima 66. godina, a dolazi iz Srbije.

Mnogi ne mogu da se pomire sa spoznajom, da neko u 21. stoljeću može da drži drugu osobu u ropstvu. Još gore je što se to desilo u Hrvatskoj, u zemlji Evropske unije gdje se mnogo govori o očuvanju ljudskih prava, a ipak se dešavaju ovakve užasne situacije. Kakva osoba moraš biti da uradiš jednu takvu stvar!?

Julijana, Mladenova kćerka, želi da se izbori za pravdu svog oca. I ona sama zna da godine ne može vratiti, i da niko ne može ni zamisliti kakvo maltretiranje i zlostavljanje je prošao njen otac tokom ovih godina, ali barem želi da svako čuje za njegovu tužnu životnu priču. Mladen se razveo od svoje supruge 80-tih godina, a onda odlazi da radi u trgovačkoj firmi Borac. Tamo je 90-tih godina ostao bez posla, a obzirom da je počeo i rat, njemu je Valent 1993. godine ponudio da radi kod njega na imanju, a za to će imati smještaj i hranu.

Mladen je na to pristao, a nije ni naslutio da će se to negativno odraziti na cijeli njegov život. Radio je najteže fizičke poslove, a ako nešto ne bi stigao onda bi ga Valent tukao. Više je bio gladan nego sit, spavao u šupi, a neki su istakli kako ga je gazda vodio i u daleke vinograde da ga tamo prebije, daleko od drugih očiju.

Mladen nikom nije smio da govori, jer je od njega osjećao veliki strah. Na kraju ga je toliko isprebijao da je jedva stojao na nogama , a nije mogao ni vidjeti. Skupi je snage i otišao na vrata svoje supruge, koja je odmah pozvata Hitnu pomoć i policiju.