Poslednje reči mašinovođe lede krv u žilama! Isplivale nove informacije o sudaru vozova

GLOBUS

Istraga bi trebalo da utvrdi šta je tačan uzrok stravičnog sudara dva voza u mestu Tempi kod grada Larisa u Grčkoj, a pretpostavlja se da se radi o ljudskoj grešci.

Nove informacije bacaju više svetla na pitanja o okolnostima pod kojima se dogodio kobni sudar voza na liniji 62 i teretnog voza 63503.

Prema poslednjim informacijama iz istrage koja je u toku, čini se da je do nesreće došlo zbog pogrešnog rukovanja šefa stanice Larisa koji je na deonici „Larisa – Evangelismos” putnički voz usmerio na silazni kolosek, zbog čega je bio na istoj liniji kao i teretni voz. Napominje se da je celom svojom dužinom železnička pruga koja povezuje Atinu sa Solunom dvostruka.

Šef stanice, koji je uhapšen u sedištu policije u Larisi, navodno je rekao policiji da je dao naređenje da se promeni kolosek, ali to sistem nije sproveo.

On se izvinio tokom saslušanja u tužilaštvu, nakon čega je pušten na slobodu.

Na mesto događaja izašao je tužilac koji će sprovesti istragu zbog narušavanja bezbednosti saobraćaja sa smrtnim ishodom, prenosi Ekatimerini.

To delo se vodi kao kao krivično delo za koje je zaprećena kazna od 10 godina zatvora do doživotne kazne.

Prema nadležnim izvorima, da je šef stanice shvatio da se putnički voz kreće istom linijom kao i teretni, naredio bi da se oba zaustave pre nego što se približe. U svakom slučaju, OSE je zatražio i očekuje transkript eventualnog razgovora šefa stanice i mašinovođa.

Kompanija “Hellenic Train” još nije odgovorila na pitanje kako je došlo do ove katastrofalne greške koja je dovela do najmanje 38 žrtava.

Svedoci iz putničkog voza su rekli da je on kasnio i da su mašinovođe bile zabrinute zbog konfuzije na šinama.

“Kasni 20 minuta, pola sata, onda nam vozač kaže sat vremena i tada kaže da je zabuna na linijama!”, rekao je jedan putnik.

Još jedno svedočanstvo iz kobnog voza prenosi da je mašinovođa nakon zastoja, a pre sudara preko radija rekao „Idemo, pa kud nas odvede!”

Grčki novinar Janis Kolatos iz Larise je rekao da je Tempi mesto gde su se često dešavale nesreće. U prošlosti je u autobuskoj nesreći poginulo 15 mladih koji su se vraćali sa odmora. Potom je usledila još jedna saobraćajna nesreća u kojoj je stradalo 15 navijača Paoka iz Soluna.

(Kurir.rs/Blic)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *