POJAVILA SE ŠUGA U ZARI? Građani prijavljuju osip na stomaku i leđima

MAGAZIN

Nakon što su neki građani prijavili da su dobili šugu nakon nošenja gardarobe iz prodavnice Zara u Podgorici, u tu prodavnicu je upućena sanitarna inspekcija, potvrdila je podgoričkoj Pobjedi direktorka Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević.

Građani, piše Pobjeda, sumnjaju da su šugu dobili zbog nošenja gardarobe iz Zarine prodavnice, nakon čega im se pojavio osip na stomaku ili na leđima.

„Inspekciji je stigla inicijativa i dodeljena je sanitarnoj inspekciji. Kad se nadzor završi, obavestićemo javnost o utvrđenom stanju“, kazala je Vujošević.

Pobjeda piše da je Institutu za javno zdravlje uputila pitanja ovim povodom, na koja čeka odgovor.

Za sada je, kažu, nezvanično potvrđeno da slučajeva šuge ima, ali da broj nije neuobičajen, prenosi Tanjug.

Zara prodavnica

Šuga nije zaboravljena bolest

Šuga je zarazno oboljenje kože, prenosi se dužim direktnim kontaktom sa kožom obolelog ili korišćenjem iste posteljine, odeće ili donjeg veša sa obolelom osobom. Oboljenju pogoduju loši uslovi življenja (zbijenost, neadekvatna higijena, loši socijalno-ekonomski uslovima, niska opšta i zdravstvena kultura).

Najčešća tegoba je svrab koji je najintezivniji noću. Promene na koži mogu se pojaviti bilo gde na telu, ali se obično nalaze na rukama, ručnim zglobovima, laktovima, grudima, pazušnim jamama, u predelu pojasa i prepona.

Osobe koje nikada ranije nisu imale šugu obično osete tegobe četiri do šest nedelja posle kontakta sa obolelim. Osobe koje su već imale šugu mogu primetiti promene na koži ranije, najčešće za nekoliko dana (do nedelju dana).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *