OVAKO IZGLEDA NAŠE ČUVENO GASTARBAJTERSKO SELO: Samo ograde koštaju 15.000 evra, a unutrašnjost tek izaziva nevericu (FOTO)

MAGAZIN

Selo Draginje, koje se nalazi između Šapca i Valjeva, poznato je po tome što trećinu stanovništva čine gastarbajteri koji su godinama radili u Austriji, Italiji i Njemačkoj i gotovo sav novac uložili u kuće u rodnom gradu.

Većina kuća u Draginju građena je od bijelog kamena. Gipsani ukrasi u obliku lavova, konja, labudova i sokola na pročelju daju selu identitet. Međutim, mještani kažu da ova estetika polako postaje zastarjela. Većina njih odustala je od ukrasa u korist Louis Vuitton zavjesa, Versace pločica i kuhinjskih potrepština, brendiranih sofa, ogledala i ormara.

Mještani su otvorili svoje domove novinarima, pokazujući namještaj za koji su godinama radili u inozemstvu.

Tko god prolazi kroz ovo selo mora zastati i bolje razgledati niz kuća od kojih većina ima nekoliko stotina kvadratnh metara i ima veliko dvorište ograđeno visokom ogradom. Slađana, koja ovdje radi kao dadilja, odvela je novinara u obilazak nekih kuća, među kojima su većinom bile starije žene, a ostali članovi obitelji bili su u Beču.

  • Prije nekoliko godina seoski romski koordinator sagradio je prvu kuću s ornamentima i gipsanim lavovima. Nakon toga su svi počeli graditi takve kuće. Sada skidaju bijeli kamen i stavljaju ga na fasadu, najpopularniji je onaj sjajni, kad kuća svjetluca na suncu. U ogradu od kovanog željeza uloženo je mnogo novca, a po ogradi je uloženo 15.000 eura. Uglavnom se voze džipovi “mercedes” i “bmv”. Najvažnije je imati brendirane zavjese, pločice i namještaj. Iako dolaze samo deset dana u godini, žele bazen u dvorištu. Sve su dovezene iz Austrije, i to skupo.

Vremena su se promijenila i više nije u interesu kićenje u zlatu, već skupi ormari renomiranih svjetskih kompanija. Slađana je rekla da kada se nosi nakit treba da bude od bijelog zlata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *