MAGAZIN

OVAKO IZGLEDA NAŠE ČUVENO GASTARBAJTERSKO SELO: Samo ograde koštaju 15.000 evra, a unutrašnjost tek izaziva nevericu (FOTO)

  • 4 Aprila, 2023
  • 0

Selo Draginje, koje se nalazi između Šapca i Valjeva, poznato je po tome što trećinu stanovništva čine gastarbajteri koji su godinama radili u Austriji, Italiji i Njemačkoj i

OVAKO IZGLEDA NAŠE ČUVENO GASTARBAJTERSKO SELO: Samo ograde koštaju 15.000 evra, a unutrašnjost tek izaziva nevericu (FOTO)

Selo Draginje, koje se nalazi između Šapca i Valjeva, poznato je po tome što trećinu stanovništva čine gastarbajteri koji su godinama radili u Austriji, Italiji i Njemačkoj i gotovo sav novac uložili u kuće u rodnom gradu.

Većina kuća u Draginju građena je od bijelog kamena. Gipsani ukrasi u obliku lavova, konja, labudova i sokola na pročelju daju selu identitet. Međutim, mještani kažu da ova estetika polako postaje zastarjela. Većina njih odustala je od ukrasa u korist Louis Vuitton zavjesa, Versace pločica i kuhinjskih potrepština, brendiranih sofa, ogledala i ormara.

Mještani su otvorili svoje domove novinarima, pokazujući namještaj za koji su godinama radili u inozemstvu.

Tko god prolazi kroz ovo selo mora zastati i bolje razgledati niz kuća od kojih većina ima nekoliko stotina kvadratnh metara i ima veliko dvorište ograđeno visokom ogradom. Slađana, koja ovdje radi kao dadilja, odvela je novinara u obilazak nekih kuća, među kojima su većinom bile starije žene, a ostali članovi obitelji bili su u Beču.

  • Prije nekoliko godina seoski romski koordinator sagradio je prvu kuću s ornamentima i gipsanim lavovima. Nakon toga su svi počeli graditi takve kuće. Sada skidaju bijeli kamen i stavljaju ga na fasadu, najpopularniji je onaj sjajni, kad kuća svjetluca na suncu. U ogradu od kovanog željeza uloženo je mnogo novca, a po ogradi je uloženo 15.000 eura. Uglavnom se voze džipovi “mercedes” i “bmv”. Najvažnije je imati brendirane zavjese, pločice i namještaj. Iako dolaze samo deset dana u godini, žele bazen u dvorištu. Sve su dovezene iz Austrije, i to skupo.

Vremena su se promijenila i više nije u interesu kićenje u zlatu, već skupi ormari renomiranih svjetskih kompanija. Slađana je rekla da kada se nosi nakit treba da bude od bijelog zlata.