OVO JE NAJOPASNIJE VOĆE NA PIJACI: Rizično je ako ga pojedete čak i u MALIM KOLIČINAMA

LIFESTYLE

Najnoviji podaci koje je od evropskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network) pokazuju da voće poseduje najopasnije pesticide!

Nalazi se na skoro svakoj tezgi u Srbiji, obožavamo da ga jedemo, a rezultati pokazuju da i minimalna konzumacija ovog voća šteti zdravlju.

Na osnovu zvaničnih podataka, izveštaj je pokazao da je veliki deo evropskih krušaka (49 odsto), grožđa (44 odsto), jabuka (34 odsto), šljiva (29 odsto) i malina (25 odsto) tretiran veoma opasnim pesticidima, a potom tako i plasiran na tržište, iako je poznato da utiču na razvoj brojnih zdravstvenih problema.

pijaca, Voće, trešnje
foto: Emilija Jovanović

Organizacija upozorava da vrlo male doze štete zdravlju, a navodi se da su među najzagađenijima bile portuglaske, belgijske i holandske kruške. Sličan slučaj je i sa jabukama – najzagađenije su holandske, a potom grčke i portugalske.

“Temeljno pranje trebalo bi da ukloni ostatke pesticida na površini proizvoda (fungicide koji se koriste za sprečavanje truljenja tokom skladištenja i transporta). Međutim, mnogi savremeni pesticidi ono su što se naziva ‘sistematskim’, što znači da se apsorbiraju u biljku i distribuiraju po svim njenim tkivima. Zbog toga se ostaci pesticida često nalaze u telu samog proizvoda, pa ih pranje površine neće ukloniti”, rekao je svojevremeno Nik Mol iz britanskog ogranka PAN organizacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *