PLATA OD 2.000 EVRA I SMEŠTAJ! Oglas našeg poslodavca OBIŠAO REGION, a niko neće to da radi

VIJESTI

Jedan poslodavac u Beogradu postavio je oglas da traži vodoinstalatera, ponudio platu od 240.000 RSD i mogućnost smeštaja ukoliko radnik živi u drugom gradu.

Postavlja se pitanje koliko je teško pronaći vodoinstalatera ako je neophodno ponuditi platu od dve hiljade evra.

Ako dostavljači mogu da zarade do 100.000 dinara, a majstori i po dve hiljade evra, zašto majstori u proseku imaju 50 godina? Šta je bolji motiv od dobre plate? O tome je Televizija Prva razgovarala sa Milošem Turinskim iz “Infostuda” i Istokom Pavlovićem sa Fakulteta za medije i komunikaciju.

“Mi obično za ta zanatska, niže kvalifikovana zanimanja imamo jednocifren broj prijava, tu vidimo deficit na našem tržištu. Za konkretno taj oglas, bilo je mnogo više prijava. Ovaj poslodavac je i tu mogućnost smeštaja dao baš zato što nije mogao da nađe kandidata u glavnom gradu, nego je bio svestan da će ga pronaći jedino ako bude proširio na celu Srbiju. Zanimljivo je da je bilo poziva i iz regiona, ljudi su se raspitivali o tom oglasu”, priča Turinski.

Prema njegovim rečima, zbog deficita kadrova, u Srbiji se “uvoze” i dostavljači.

Na pitanje šta je bolji motiv od dobre plate, Pavlović kaže da se to može videti na polju IT industrije, gde se dobra plata praktično podrazumeva, pa stručnjaci iz te oblasti biraju posao po dosta “razmaženijim” kriterijuma – da li rad u određenoj firmi podrazumeva rano ustajanje, gde je najbliži parking u odnosu na objekat u kom se radi, ima li određenih ugostiteljskih objekata u blizini i slično.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *