OLIVER DRAGOJEVIĆ NIJE HTIO DA PJEVA U BEOGRADU 3O GODINA NI ZA 200.000 EURA: Čuveni pjevač Oliver Mandić oktriva ŠOKANTAN RAZLOG nedolaska

MAGAZIN

Prošlo je pet godina otkako nas je 29. jula napustio legendarni Oliver Dragojević, a Srbi se i danas pitaju zašto čak 3 decenije nije zapjevao u srpskoj prijestolnici

Oliver Dragojević, legenda hrvatske i balkanske muzičke scene, bio je istaknuti pjevač i kompozitor upamćen po svom prepoznatljivom glasu i emotivnom izvođenju vanvremenskih balada. Njegove stihove obožavaju svi, bez obzira na vjeru, jezik i nacionalnost.

Karijeru je započeo kao tinejdžer, nastupajući u raznim bendovima, a pravu slavu stekao je kao član grupe “More” 1970-ih godina. Nakon toga, započeo je svoju solo karijeru i lansirao se u muzičku orbitu s hitovima kao što su: “Pismo moja”, “Molitva za Magdalenu”, “Cesarica”, “U ljubav vjere nemam”, “Trag u bekskraju”, “Nocutrno”, “Bez tebe”, “Šta to beše ljubav”, “Moj lipi anđele” i mnogi drugi. Iza sebe je ostavio više od 20 albuma, a njegovi evergrinovi se prenose sa generacije na generaciju.

Pored pjesama koje je izvodio na hrvatskom, Oliver je također pjevao na italijanskom i engleskom jeziku, čime je širio svoju popularnost i van granica svoje domovine.

Oliver Dragojević bio je ne samo talentovani muzičar, već i simbol zajedništva i ljubavi prema muzici. Njegovi koncerti i nastupi okupljali su publiku svih generacija, a njegov optimizam i pozitivna energija uvijek su se prenosili na obožavatelje.

Međutim, ostala je žal što duže od tri decenije nije zapjevao u Beogradu, niti je posjetio Srbiju – razlog i danas intrigira javnost.
Upravo o ovoj vrlo škakljivoj temi progovorio je prije nekoliko godina pjevač Oliver Mandić u emisiji “Mojih 50” na Naksi radiju i tom prilikom otkrio zašto Dragojević nije smio da dođe u Srbiju.

“Oliver je sjajan pjevač. Šteta što ne može da dođe u Beograd. Nudio sam mu 200.000 evra da napravimo koncert pod nazivom “Dva Olivera” s filharmonijom. Situacija je veoma specifična u njihovoj sredini. On kaže da bi, kada bi se vratio u Split poslije koncerta u Beogradu, morao da brine za živote svojih sinova”, rekao je Mandić tom prilikom.

I sam Dragojević je pričao o koncertu u Beograd sa Tanjom Peternek Aleksić u Splitu, a kada ga je autorka popularne emisije upitala da li će Beograd uvrstiti na listu gradova u kojima će napraviti koncert, kantautor je odgovorio:

“Neće, neće. To smo završili. Zapravo, tu temu smo završili… Zvali su me puno puta i svaki put sam rekao ne, ja sam mislio da je ta tema završena”, rekao je Oliver u emisiji “TV lica, kao sav normalan svijet” i dodao da ne postoji mogućnost da svoje mišljenje promijeni.

Također, Dragojević je poručio ovdašnjoj publici da je dobrodošla na svakom njegovom koncertu okruženju.
“Gdje god misle da im nije daleko, neka dođu na koncert. Želim im zdravlje, sreću”, rekao je Oliver, a na pitanje čega se sjeća iz Beograda rekao je:

“Bilo je dobrih ljudi tamo!”

Njegov glas, pjesme i poruke ljubavi i nade ostavili su dubok trag u muzičkoj historiji Balkana i ostaju neizbrisivi dio kulturnog naslijeđa ovog regiona. Oliver Dragojević ostaje ikona koju ćemo zauvijek pamtiti po predivnim baladama i nezaboravnim interpretacijama koje su nas sve dirnule i ostale u našim srcima zauvijek.

(Izvor: Stil.kurir)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *