“Nikad nisam krio da sam Albanac, ali zbog tog događaja sam plakao kao dijete”: Naš pjevač progovorio o teškom…

MAGAZIN

Pevač Beki Bekić poznat je po svom širokom osmehu i posebnoj emociji koju deli kada zapeva svoje pesme. Ipak, malo ko zna da je Bekim doživeo užas zbog toga što je poreklom Albanac.

Naime, 1991. godine Beki je dobio odbijenicu kada je trebalo da kupi stan u Borči i to sa obrazloženjem “da nije dozvoljeno zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti, jer se na predmetnoj nepokretnosti,menja nosilac prava svojine u korist lica druge nacionalnosti, što posredno i neposredno utiče na promenu nacionalne strukture i izaziva nespokojstvo i nesigurnost kod građana druge nacionalnosti”, pisao je časopis “Sabor”.

– Nikad nisam krio da sam Albanac. Ali, uvek sam isticao da sam poreklom iz Gusinja u Crnoj Gori. Jugoslovenski sam orijentisan i teško mi je palo ovakvo gledanje republičkih vlasti. Čuo sam za taj zakon, ali kada mi je stiglo zvanično obaveštenje preko advokata, plakao sam kao dete. Pa zar u Beogradu, gradu u kojem sam sve postigao, ali i kojem sam mnogo dao, da nemam prava da kupim stan? – bio je iskren tada Beki, prenosi “Kurir”, koji nije krio da ga je ta situacija potresla, ali je na svu sreću uspeo da se izbori za dokumenta i da nekretninu ima u svom vlasništvu, međutim, problemi su se nastavili:

– Evo, izašla mi je nova ploča, a muzički urednici me odmah pitaju “ima li na njoj islama”? Pobogu, ljudi, pa zašto to niko ne pita DŽeja, Kebu i druge pevače?

Takođe, Bekim se suočio sa neprijatnošću na jednom vašaru, kada je priveden kao ”srpski nacionalista”.

 

On je u tom periodu izdao novu ploču na kojoj je bila pesma ”Život je tamnica”, a onda je otkrio da možda i ona nekome deluje nepodobno.

– Možda to i jeste crna pesma, ali sada je i crno vreme. Pa i jeste život tamnica. Samo, inspiraciju za pesmu dobio sam posle jednog sna, a ne iz stvarnosti. Sanjao sam pokojnog oca i posle buđenja zapisao sledeće reči: “život je tamnica, život je tamnica, snovi ostaše samo, sanjam te često i naše mesto, sve ređe odlazim tamo!” Raduje me što sam u Sarajevu čuo kako se pesma peva u kafanama. To mi je pravi pokazatelj da će stići i do radio i TV slušalaca i gledalaca.

Inače je poznat kao neko ko je najlepše pesme umesto da zadrži za sebe, davao lepšem polu, pa su brojne pesme koje su namenjene njemu snimile Nada Topčagić, Biljana Jevtić, Zlata Petrović….

– Meni je najvažnije da pesma prođe, a najmanje je važno da li je ja pevam. Ja sam navikao da čekam, pa ću valjda jednog dana i za sebe ostaviti neki hit. Samo, u problemu je u tome što lakše osetim šta drugima leži i šta je ono pravo.

(Kurir)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *