Uncategorized

Slika sa SRPSKE SVADBE od pre 100 godina izazvala buru na mrežama: Da li shvatate šta vidite?

  • 25 Oktobra, 2023
  • 0

Kako su se svadbe nekada organizovale u Srbiji, ilustruje slika koja je, kako u opisu fotografije piše, nastala tridesetih godina prošlog veka u užičkom kraju. Fotografija nas vodi

Slika sa SRPSKE SVADBE od pre 100 godina izazvala buru na mrežama: Da li shvatate šta vidite?

Kako su se svadbe nekada organizovale u Srbiji, ilustruje slika koja je, kako u opisu fotografije piše, nastala tridesetih godina prošlog veka u užičkom kraju. Fotografija nas vodi u daleku prošlost i prikazuje važne istine koje ne bi trebalo da se zaboravite. Dobro pogledajte sliku i recite nam šta ste prvo primetili.

Slika sa srpske svadbe prikazuje u prvom planu muškarce kako sede za stolom. Ima među njima i dečaka, i skoro niko se ne smeje osim mališana u krupnom kadru. Tu su i trubači jer kako kažu- nema svadbe u Srbiji bez njih, i danas ni pre jednog veka. Ali to nije najvažniji detalj, uslovno rečeno detalja.

“Gde su žene na fotografiji?”, pitaju se mnogi. Žena ima, ali van stola, u pozadini, u drugom planu.

“Muškarci sede, žene stoje”, “Muškarci sede, žene dvore”, “Bilo je sramota da žena vodi glavnu reč u društvu”, “Istoriju ne možemo promeniti, ali se nadam da smo nešto naučili”, glase pojedini komentari o tužnoj slici koja prikazuje zanemaren položaj žena u društvu. Fotograf verovatno nije ni slutio da će ovekovečiti na tako plastičan način razlike između žena i muškaraca koje su dolazile do izražaja i na veseljima.