GLOBUS

Tko je čovjek koji stoji iza najopakijeg napada na Izrael u pola stoljeća?

  • 9 Oktobra, 2023
  • 0

Zapovjednik Brigada Iz ad Din al Kasam, vojnog krila Hamasa (Pokret islamskog otpora), Mohamed Deif, objavio je početak žestokog napada na Izrael u kojem je u dva dana

Tko je čovjek koji stoji iza najopakijeg napada na Izrael u pola stoljeća?

Zapovjednik Brigada Iz ad Din al Kasam, vojnog krila Hamasa (Pokret islamskog otpora), Mohamed Deif, objavio je početak žestokog napada na Izrael u kojem je u dva dana na obje strane živote izgubilo više od 1200 ljudi.

Tportal navodi kako Izrael nije doživio sličnu situaciju – da rakete istovremeno padaju na Tel Aviv i Jeruzalem te da neprijatelji zauzmu dijelove teritorija – od Jomkipurskog rata 1973., kada su Egipat i Sirija simultano napali tu zemlju.

Tajanstveni vođa Hamasa Mohamed Deif u snimljenoj poruci obavljenoj na internetu kazao je da je udar na Izrael odgovor na 16 godina dugu blokadu Pojasa Gaze, izraelske napade na Palestince u gradovima na Zapadnoj obali i skrnavljenje džamije Al Aksa, trećeg svetog mjesta na svijetu za muslimane, koje se nalazi na Brdu hrama, najsvetijem mjestu za Židove, što ga čini glavnom žarišnom točkom izraelsko-palestinskog sukoba.

Također je pozvao na “islamski otpor u Libanonu, Iraku i Siriji” te da “spoje svoj otpor s Palestincima” i “odmah počnu marširati prema Palestini.”

 

“Neuhvatljivi” vođa i pokušaji atentata

“Dosta je”, poručio je. Neuhvatljivi vođa vojnog krila Hamasa nalazi se na popisu najtraženijih osoba u Izraelu više od 25 godina zbog svoje umiješanosti u planiranje i sudjelovanje u velikom broju terorističkih akcija, uključujući mnoge bombaške napade.

Izraelska vojska smatra Deifa vještim terenskim zapovjednikom. Vodstvo nad vojnim krilom Hamasa preuzeo je 2002., nakon što je u izraelskom zračnom udaru poginuo njegov prethodnik Salah Šehadeh.

Izraelske sigurnosne službe pokušale su ubiti Deifa najmanje sedam puta tijekom godina.

Prvi takav pokušaj dogodio se 2001., a drugi 2002., kada je helikopter Apache ispalio dva projektila na njegovo vozilo, što ga je navodno stajalo oka.