Mučio joj, pa zadavio kćerku (7): Marijana je ušla u sudnicu i sasula 8 metaka u njega, pojavio se snimak osvete

Uncategorized

Marijana nije mogla više da izdrži bol i sama je odlučila da se osveti…

Marijana Bahmajer, čuvena “majka osvetnica”, kako su je prozvali, doživela je najveću bol koju može da osjeti jedan roditelj – izgubila je svoju sedmogodišnju kćerku Anu i to na užasan način, a potom je potražila pravu na nemilosrdan način. Čak i danas ovaj slučaj je zapamćen kao najspektakularniji slučaj osvetničke pravde u njemačkoj posleratnoj istoriji.

Bila je samohrana majka koja je 70-ih godina prošlog vijeka vodila pab u zapadnonemačkom gradu Libeku. Teško je preživljala, ali se trudila da se stara o maloj Ani, svom trećem dijetetu, jer je dvoje starije prethodno dala na usvajanje. A svi koji su ih poznavali, isticali su da je djevojčica bila vrlo srećno dijete.

Međutim, 5. maj 1980. bio je koban. Tog dana ju je lokalni mesar i njihov komšija Klaus Grabovski prvo silovao, a potom i hladnokrvo ubio.

Šta se desilo sa Anom?

Sedmogodišnjakinja je tog dana napustila školu, nakon svađe sa majkom. Nekako se našla u rukama svog 35-godišnjeg komšije, lokalnog mesara Klausa Grabovskog, koji je već imao krivični dosije, uključujući zlostavljanje djece.

Istraga je utvrdila da je Grabovski držao Anu u svom domu satima prije nego što ju je zadavio najlonskim čarapama. Zatim je sakrio tijelo dijeteta u kartonsku kutiju i ostavio ga na obali obližnjeg kanala. Nakon što je njegova vjerenica obavestila policiju, Grabovski je uhapšen iste večeri. Priznao je ubistvo, ali je negirao da je zlostavljao dijete.

Mesar je svoju odbranu bazirao na tvrdnjama da je zadavio Anu jer je pokušala da ga ucijeni. Bolesnik je izjavio da je djevojčica, također, htjela da ga zavede i prijetila je da će reći majci da ju je maltretirao ako joj ne da novac.

Marijana je odlučila je da lično presudi ubici svog dijeteta

Suđenje Grabovskom je izazvalo njeverovatnu bol kod majke, koja je ponovo preživljala strašan događaj. Njegovi branioci su tvrdili da je uzrok da počini ovaj strašan zločin hormonska neravnoteža. Naime, mesar je dobrovoljno kastriran nekoliko godina ranije, a nakon zahvata primao je hormonsku terapiju.

 

U to vrijeme, seksualni prestupnici u Njemačkoj često su bili podvrgnuti kastraciji kako bi se spriječilo ponavljanje zločina, ali to nije bio slučaj sa Grabovskim.

Trećeg dana suđenja u Okružnom sudu u Libeku, Marijana je iz torbice izvukla pištolj i osam puta povukla obarač. Šest hitaca pogodilo je Grabovskog i on je preminuo na podu sudnice.

Prema rečima sudije Gintera Krugera, koji je razgovarao sa Bahmajerovom neposredno nakon što je pucala u Grabovskog, čula je kako ožalošćena majka govori: „Htela sam da ga ubijem“.

– Ubio je moju ćerku… Htela sam da mu pucam u lice, ali sam mu pucala u leđa… Nadam se da je mrtav – izjavila je Marijana neposredno nakon događaja. Prisutni policajci su tvrdili da su čuli kako je Bahmajer nazvala Grabovskog „svinjom“ nakon što ga je upucala. Pre nego što je pucala u mesara, Marijana je izjavila da je sanjala trenutak osvete.

 

Ovaj slučaj je potresao nemačku javnost, koja je kasnije pomno pratila suđenje Bahmajerovoj. Postavljano je pitanje opravdanosti njene osvete za ubistvo sopstvenog deteta.

Robija od šest godina

Uslijedilo je suđenje Marijani za ubistvo Grabovskog. Tokom suđenja, ona je posvjedočila da je u snu pucala u mesara i da joj se u sudnici ukazala vizija kćerke.

Doktor koji ju je pregledao, izjavio je da je od Bahmajerove zatražen uzorak rukopisa, a ona je u odgovoru napisala: „Uradila sam to za tebe, Ana“. Zatim je ukrasila uzorak sa sedam srca, simbolično – po jedno za svaku godinu Aninog života.

– Čuo sam da je želio da da izjavu. Pomislila sam, sada slijedi naredna laž o žrtvi, koja je bila moje dijete – rekla je Bahmajer kasnije, pozivajući se na tvrdnje Grabovskog da je njena kćerka pokušavala da ga ucijeni.

Suđenje Marijani privuklo je veliku pažnju javnosti

 

Nedjeljni njemački časopis Stern objavio je seriju članaka o suđenju, kopajući po Marijaninom životu kao zaposlene samohrane majke koja je prolazila kroz teške životne periode. Ona je navodno prodala svoju priču časopisu za 158.000 dolara kako bi pokrila pravne troškove tokom suđenja.

Odziv čitalaca je bio ogroman, a slučaj je izazvao oštre podijele u javnosti. Da li je Marijana bila izbezumljena majka koja je jednostavno pokušavala da osveti brutalnu smrt svog dijeteta, ili ju je njen čin osvete učinio hladnokrvnim ubicom? Mnogi su izrazili simpatije prema njenim motivima, ali su ipak osudili njene postupke.

Decenijama kasnije, jedan njen prijatelj je tvrdio da je bio svjedok kako Bahmajerova vježba gađanje u podrumu svog paba prije pucnjave. Sud je na kraju presudio da se radilo o ubistvu sa predumišljajem i osudio Marijanu na šest godina robije 1983. godine.

Novi život sa bolom koji ne prolazi

Nakon što je odslužila samo polovinu kazne, Marijana je puštena iz zatvora u junu 1985. godine. Nakon toga se preselila se u Nigeriju, gdje se udala i ostala do 90-ih godina.

Uslijedio je razvod od muža, da bi se posle preselila na Siciliju gdje je ostala sve dok joj nije dijagnostikovan rak pankreasa. Nedugo potom se vratila u Njemačku. Umrla je 17. septembra 1996. godine u 46. godini života i počiva pored svoje mezimice Ane.

(Izvor: Kurir.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *