Je li grijeh da žena odbije svoga muža u krevetu?

LIFESTYLE

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenio nam je sljedeće Vjerovjesnikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: “Kada muž pozove suprugu u postelju i ona odbije, meleki je proklinju sve dok ne osvane.”

U drugoj verziji kaže se: “Ako žena zanoći izbjegavajući postelju svoga muža, meleki je proklinju sve dok mu ne dođe.”

A u trećoj verziji, opet, stoji: “Tako mi Onoga u Čijoj ruci je moja duša, kada god čovjek pozove suprugu u postelju i ona ga odbje, Onaj na nebesima bude ljut na nju sve dok joj muž ne oprosti.”

Muaz b. Džebel, radijallahu anhu, pripovijeda sljedeći hadis: “Kada god žena uznemirava svoga muža na ovom svijetu, njegova žena hurija uzvikne: ‘Ne uznemiravaj ga, Allah te ubio! On je kod tebe poput stranca i gosta, možda te ubrzo napusti i dođe nama.’”

 

Propisi u vezi s poglavljem

Prvo, zabranjeno je ženi da bez opravdanog razloga odbije svoga muža kada je pozove u postelju, jer želja za spolnim odnosom strast kojoj čovjek mora odmah udovoljiti. I zato islam potiče ženu da pomogne svome mužu u obaranju pogleda i sačuvanju časti.

Drugo, čovjeku je teže podnositi želju i potrebu za spolnim odnosom nego ženi, zato je veliki grijeh da žena odbije muža u postelji i time zaslužuje Allahovu srdžbu.

Treće, žena se ne treba pravdati kućnim poslovima jer u životu postoje prioriteti. U tom kontekstu Talik b. Alija, radijallahu anhu, prenosi da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Kada čovjek pozove ženu u postelju, neka mu se odazove, pa makar pripremala hranu.”

Korisno je znati da neki novotari kažu da se Resulullahove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: “…Onaj na nebesima bude ljut na nju…” odnose na meleke. Ovo je pogrešno tumačenje i očito je da se ove Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi odnose na Uzvišenog Allaha…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *