JEZIVI ZVUK NAGOVEŠTAVA DA JE VULKAN SPREMAN DA EKSPLODIRA: Drama na Islandu

GLOBUS

Island se priprema za ogromnu vulkansku erupciju koja bi mogla da zbriše ceo grad i oslobodi otrovne pare.

Zemlja je naredila evakuaciju i proglasila vanredno stanje jer se seizmička aktivnost pojačava oko vulkana Fagradalsfjal za koji se očekuje da će eksplodirati narednih dana.

Island je pravovremeno evakuisao stanovnike obližnjeg Grindavika i obližnje geotermalne elektrane Svartsengi, jedne od najstarijih geotermalnih elektrana na svetu, koja je prva kombinovala proizvodnju električne energije sa toplom vodom za grejanje u regionu.

Sada članovi javnosti mogu da slušaju kako uznemirujuće tutnjanje zapravo zvuči zahvaljujući aplikaciji koja transformiše seizmičke frekvencije u zvučne visine. Aplikacija Earthtunes, koju je razvio univerzitet Nortvestern, pretvara poznatiji snimak vijugavih linija zagrebanih preko stranice u nešto što se umesto toga može čuti.

Rezultat je “uzbudljiva i zastrašujuća” kakofonija buke dok je ostrvsko poluostrvo Rejkjanes pogođeno stotinama zemljotresa .

To je prema rečima istraživača slično lupanju vrata ili udaranju grada po limenom krovu ili prozoru.

– Aktivnost je uzbudljiva i zastrašujuća – rekla je seizmolog Suzan van der Li koja je zajedno razvila Earthtunes.

Dostupno je nekoliko audio snimaka koji su zabeleženi od 10. do 11. novembra. Seizmolog otkriva kako se aktivnost intenzivirala oko oblasti Fagradalsfjal.

– Na snimku se čuje 24 sata seizmičkih podataka ispunjenih signalima zemljotresa. Ogromna većina ovih potresa povezana je sa prodorom magme u koru oblasti Fagradallsfjall-Svartsengi-Grindavik na poluostrvu Rajkjanes – navodi Suzan van der Li.

Objašnjava da je aktivnost od 24 sata bila kompresovana u oko minut i po zvuka što je uhvatilo intenzitet zemljotresa bez presedana.

– Islandski seizmolozi su pratili potrese i njihovu sve veću snagu i promenu obrazaca. Prepoznali su slične obrasce kao i rojevi zemljotresa koji su prethodili erupcijama susednog vulkana Fagradallsfjal 2021–2023 – rekla je Van der Li.

Više od 4.000 ljudi proterano je iz svojih domova u gradu Grindaviku zbog njegove blizine vulkanu Fagradalsfjal na poluostrvu Rajkjanes, a zatvorena je i popularna turistička atrakcija Plava laguna.

Grindavik je prošle nedelje postao obložen masivnim pukotinama u kopnu koje izbacuju paru – rezultat magme koja se kreće ispod zemlje i gura na Zemljinu koru. Evakuisan je zbog opasnosti od “požarnih fontana” i štetnih gasova, a meštani koji tamo žive nisu sigurni da li će imati čemu da se vrate ako vulkan eksplodira.

Van der Li kaže da predstojeća eksplozija podseća na erupciju Heimaeja iz 1973. godine na islandskom arhipelagu Vestmanaeijar.

– Ovaj nivo opasnosti je bez presedana za ovu oblast Islanda, ali ne i za Island u celini. Islanđani i dalje pamte erupciju pre 50 godina na ostrvu Vestmanaeijar tokom koje je lava prekrila deo grada Heimaeja. Meštani su se osećali veoma ranjivo kao što se sada osećaju evakuisani stanovnici Grindavika. Za nekoliko dana ili nedelja možda više neće imati posao odnosno domove i većinu imovine, ali će i dalje morati da prehranjuju svoje porodice i plaćaju hipoteke. Islanđani su međutim, delimično zbog erupcije na Vestmanaeijaru, dobro pripremljeni za trenutnu situaciju – navodi Suzan van der Li.

(Kurir.rs/Dejli mejl)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *