VIJESTI

NEĆETE MOĆI PREKO GRANICE AKO STE NA OVOM SPISKU: Obavezno Proverite 1 STVAR Pre SVAKOG PUTOVANJA!

  • 14 Novembra, 2023
  • 0

Predstojeće praznike nekolicina će povezati sa delom odmora koji im je preostao i neretko poželeti da ih provede izvan granica Srbije. Ipak, ukoliko krenete na put, a niste

NEĆETE MOĆI PREKO GRANICE AKO STE NA OVOM SPISKU: Obavezno Proverite 1 STVAR Pre SVAKOG PUTOVANJA!

Predstojeće praznike nekolicina će povezati sa delom odmora koji im je preostao i neretko poželeti da ih provede izvan granica Srbije. Ipak, ukoliko krenete na put, a niste izmirili sve obaveze prema državi, možete biti vraćeni sa granice.

Ko nije platio kaznu, po zakonu, ne može da dobije ili obnovi neka dokumenta, vozačku ili saobraćajnu dozvolu.

Na samoj granici, na izlazu iz Srbije, može doći i do neprijatnog saznanja da u sistemu postoji blokada zbog neplaćenih kazni i da zbog toga čak ne možete da napustite zemlju, te da budete vraćeni sa granice ako je zbog neplaćene kazne raspisana poternica.

Zbog toga se događa da cela porodica u automobilu bude vraćena zbog neplaćenih kazni od nekoliko hiljada dinara.

Put od kazne za parking do poternice

Saobraćajna policija i „Parking servis“, ukoliko počiniocu prekršaja na licu mesta ne uruče kaznu, to čine isključivo slanjem obaveštenja o prekršajnom nalogu na kućnu adresu vlasnika automobila, budući da se kazne, od pre nekoliko godina, ne ostavljaju zakačene za brisače.

Prekršajni nalog stupa na snagu posle 15 dana, a budući da se šalje poštom, postoji mogućnost da obaveštenje ne stigne do vlasnika.

Nakon što prekršajni nalog stupi na snagu, u roku od osam dana moguće je platiti upola manju kaznu.

Parking / Ilustracija
Parking / Ilustracijafoto: Marko Nikolić

Bilo koja neplaćena novčana kazna, po prekršajnom nalogu ili po neplaćenoj novčanoj kazni koja je izrečena presudom Prekršajnog suda, može biti osnov za izdavanje poternice, objašnjavaju stručnjaci.

Nije bitno o kojoj vrsti prekršaja se radi ili kom iznosu novčane kazne, neplaćena kazna može biti osnov za podizanje poternice.

Ukoliko se osoba ne odaziva na sudske pozive i zbog najmanjeg prekršaja, sud može da naloži policiji dovođenje, a ukoliko ga policija ne nađe na adresi više puta, obaveštava sud, koji potom može da raspiše poternicu i o tome obavesti sve policijske stanice u Srbiji, ističu stručnjaci.

Stoga, policija može da vam zabrani izlazak iz zemlje samo ako je za vama raspisana poternica zbog neodazivanja na sudske pozive.

Ipak, postoji mogućnost da predupredite ovakve neprijatnosti i kroz nekoliko „klikova“ proverite da li država od vas nešto potražuje.

Kako da proverite da li imate neku neplaćenu kaznu?

Najlakše je uz pomoć „Registra neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa“ koji se nalazi na sajtu Ministarstva pravde.

Sve neplaćene novčane kazne, troškovi postupka i drugi novčani iznosi koji su izrečeni pravnosnažnom i izvršnom odlukom suda ili putem konačnog i izvršnog prekršajnog naloga se upisuju u registar novčanih kazni.

U Registar neplaćenih kazni evidentiraju se sve izrečene novčane kazne koje nisu plaćene u zakonski ostavljenom roku.

Pored novčanih kazni, evidentiraju se i zaštitne mere kao što je zabrana upravljanja vozilom, kazneni poeni, rad u javnom interesu i opomene, kao i ukori i mera pojačanog nadzora nad maloletnikom, objašnjavaju stručnjaci.

provera neplaćenih kazni
provera neplaćenih kaznifoto: Printscreen/https://rnk.sipres.sud.rs

Sve što je potrebno da uradite jeste da na stranici https://rnk.sipres.sud.rs označite da ste „fizičko lice“, potom upišete ime, prezime i JMBG u odgovarajuća polja i kliknete na polje „Pretraga“.

Pretraga ove baze za u ime drugih lica je kažnjiva.

Kako se navodi na sajtu, neovlašćeno korišćenje tuđeg Jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) u svrhu pretrage Registra predstavlja krivično delo „Neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka“ iz člana 146 Krivičnog zakonika za koje je predviđena kazna zatvora do godinu dana kao i prekršaj iz člana 57 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti za koje je predviđena novčana kazna za fizičko lice od 5.000 do 50.000 dinara.

Kada se pretraga završi, ukoliko nemate neplaćene kazne, izaći će vam obaveštenje sledeće sadržine: „Nema rezultata za zadate kriterijume pretrage!“

provera neplaćenih kazni
provera neplaćenih kaznifoto: Printscreen/https://rnk.sipres.sud.rs

Kako navode stručnjaci, podaci se unose od strane pisarnice Prekršajnog suda u Beogradu na dnevnom nivou, tako da ukoliko je neka kazna plaćena ona se briše iz registra.

Veliki problem predstavljaju dani vikenda, kada ne rade službe platnog prometa i sudovi, pa tako sve i da platite kaznu odmah to neće rešiti problem jer je sud siguran da je kazna plaćena tek kada se ona pojavi na računu trezora kao plaćena.

Postoje li drugi načini?

Drugi način da vozač proveri da li postoji neka kazna za koju ne zna, jeste da sa ličnom kartom ode na šalter pisarnice Prekršajnog suda u Beogradu i traži listing predmeta na svoje ime.

U Prekršajnom sudu u Beogradu kažu da trenutno imaju hiljade predmeta zbog saobraćajnih prekršaja, javljaju beogradski mediji.

Građani pre puta mogu izvaditi i uverenje o vođenju krivičnog postupka kojim dokazuju da se protiv njih (ne)vodi krivični postupak i istraga pred osnovnim, višim sudovima i javnim tužilaštvima, posebnim odeljenjima za organizovani kriminal, Odeljenjem za ratne zločine i posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije.

Potvrda košta 190 dinara, a može da se poruči i preko portala eUprava. Ipak, to uverenje možda i nije od velike pomoći, budući da nema „snagu“ ukoliko je sud raspisao poternicu za vama.