Uncategorized

Sladić komentirao nebo iznad BiH: “Ne sviđa mi se boja, ovako je bilo pred rat 1991.”

  • 8 Novembra, 2023
  • 0

Crveno nebo večeras prekrilo je Bosnu i Hercegovinu. Ovaj prizor zabilježio je i meteorolog Nedim Sladić koji je napisao kako mu se ne sviđa boja neba – crvena

Sladić komentirao nebo iznad BiH: “Ne sviđa mi se boja, ovako je bilo pred rat 1991.”

Crveno nebo večeras prekrilo je Bosnu i Hercegovinu. Ovaj prizor zabilježio je i meteorolog Nedim Sladić koji je napisao kako mu se ne sviđa boja neba – crvena kao krv.

– Neka ostane zapamćeno da je aurora borealis zabilježena i iznad Bosne i Hercegovine. Mada, uopće mi se ne sviđa boja neba – crvena kao krv, mada je to zapravo u južnijim predjelima i tipična boja aurore – napisao je Sladić.

Posmatrana, dodaje, sa područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje.

Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi.

Neka ostane zapamćeno da je aurora borealis zabilježena i iznad Bosne i Hercegovine. Mada, uopće mi se ne sviđa boja neba – crvena kao krv, mada je to zapravo u južnijim predjelima i tipična boja aurore.

Posmatrana, dodaje, sa područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi.

– Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kisik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost. Do danas sam mislio da je Auroru nemoguće vidjeti u našoj zemlji. Izgleda da je ipak moguće – naveo je Sladić.

Na njegovu objavu reagirali su mnogi, a posebno je pažnju privukao komentar jednog pratioca koji je naveo kako se ni njemu ne sviđa boja neba nikako.

– Kažu stariji ljudi pred rat, 1991. zalasci sunca su bili često jarko crveni… Ali da zaista ne crnjačimo jer je crnjaka fakat previše, zapravo crvena boja i jeste tipičnija južnije, a zelena sjeverno – naveo je ovaj pratilac.