MAGAZIN

UMRLA POZNATA GLUMICA, SMRT SVE POTRESLA

  • 13 Novembra, 2023
  • 0

Renata Holm umrla je danas u 90. godini života. Bila je nemačko-austrijska filmska glumica i operska pevačica. Holm je rođena kao Renata Franki u Berlinu. Kaže da je

UMRLA POZNATA GLUMICA, SMRT SVE POTRESLA

Renata Holm umrla je danas u 90. godini života. Bila je nemačko-austrijska filmska glumica i operska pevačica.

Holm je rođena kao Renata Franki u Berlinu. Kaže da je odlučila postati operna pevačica kada je imala dvanaest godina nakon što ju je inspirisala filmska verzija Madama Butterfly s Mariom Cebotari u glavnoj ulozi.

Godine 1943. njeni roditelji su se razdvojili. Iste godine su žene s decom evakuisane iz bombardiranog središta Berlina, a Renata je poslata u regiju Spreewald otprilike 90 km istočno od grada.

Provela je ostatak svog detinjstva u i oko sela Ragow gde je njena majka u jednom trenutku služila kao lokalni gradonačelnik i matičar.

Prvi put je nastupala u Lübbenu kao članica školskog i crkvenog hora. Bila je učenica u Paul-Gerhardt-Gymnasium, šest kilometara od njenog doma u Ragowu.

Pedeset godina kasnije i dalje je ostala u kontaktu s dva prijatelja – tenoristom i basom – s kojima je imala formirala školski pevački trio.